Rusland lukker smuthul for dansk fetaost

Rusland strammer igen sanktioner mod europæiske fødevarer. Arla kan ikke længere eksportere dansk salatost til Rusland. Salget i Rusland ventes i år at falde til 500 mio. kr. mod forventede 1,5 mia. kr.

Snart er det slut for russiske forbrugere at finde Arlas danske salatost i tern i køledisken, da Rusland nu har sortlistet produktet på linje med en række andre fødevareprodukter. Foto: Maxim Zmeyev/Reuters Fold sammen
Læs mere

Rusland lukker nu et smuthul for dansk salatost i hvide tern, der er blandt de seneste ofre for stramning af det russiske forbud mod import af europæiske fødevarer.

Stramningen rammer mejerigiganten Arla Foods, der gennem de seneste tre til fire måneder har skruet op for sin eksport af vegetabilsk fetaost og mozzarella samt laktosefri ost i et forsøg på at kompensere for noget af den nedgang, som selskabet har lidt, efter at Rusland sidste år i august indførte boykot af EU-fødevarer. Selskabet venter nemlig i år at tabe én milliard kr. i afsætning i forhold til, hvad Arla regnede med.

»Det ændrer ikke voldsomt meget for Arla, at Rusland nu har udvidet embargoen til også at omfatte vegetabilske og laktosefrie produkter, da det var relativt små mængder, vi solgte af den slags varer. Det er stadig den store embargo på ost og smør, der gør mest ondt. Selv om det er enormt ærgerligt, at Rusland har forlænget embargoen, så var vi forberedt på, at det kunne ske. Vi ser fortsat Rusland som et vigtigt marked og ser frem til en dag at kunne genoptage opbygningen af vores forretninger i landet,« siger Hans Christensen, der har ansvaret for Arlas forretning i Rusland.

I russiske medier nævnes Arlas brand inden for salatost, Apetina, der er solgt under betegnelsen feta i Rusland, sammen med oste fra seks andre europæiske producenter som varer, der er sluppet gennem et »smuthul« i de russiske sanktioner.

Den anklage kommer fra den russiske forening af mælkeproducenter. Foreningen har siden april krævet, at de russiske myndigheder udelukker de sidste europæiske oste fra det russiske marked, skriver den russiske erhvervsavis RBK.

Nu har de russiske mælkeproducenter tilsyneladende fået deres vilje. Da de russiske myndigheder i sidste uge offentliggjorde den seneste udgave af stoplisten var endnu et toldnummer føjet til listen. Arlas Apetina samt hollandske oste af mærkerne »Gauda« og »Edam« er netop forbudt i de russiske butikker.

Danmark eksporterede sidste år fødevarer til Rusland for 1,8 mia. kr. Det er lige fra mejeriprodukter til svinekød og fisk og skaldyr.

Der var ifølge Finn Christensen, statistikchef i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, tale om et fald på 2,5 mia. kr. i forhold til året før – en direkte følge af Ruslands sanktioner. Dertil kommer et tab på grund af, at det russiske importforbud har fået priserne på verdensmarkedet til at falde på en række fødevarer.

I 2013 voksede Arlas salg i Rusland med 35 procent til over 850 mio. kr. Selskabet havde sat sig et ambitiøst mål om at nå en samlet omsætning på 2,4 mia. kr. i 2017. Mejerikoncernen havde gennem nogle år styrket positionen i detailhandlen og udviklet forretningen i Rusland primært via regionale distributører.

Arla havde sat fuld damp på kedelen og var til stede i 14 byer med over en million mennesker med Moskva og Sankt Petersborg som vækstlokomotiver. Før det russiske importforbud blev indført i august sidste år ventede Arla et samlet salg i Rusland i 2015 på 1,5 mia. kr.

Men der er sat en brat stopper for Arlas håb om et russisk eventyr. I år venter selskabet, at det samlede salg i Rusland vil falde til 500 mio. kr. Arla fortsætter med produktion af gule oste på et russisk mejeri. I foråret 2014 blev den første russiske produktion af Arla- produkter nogensinde indviet. Produktionen af gul ost bliver fremstillet som lønproduktion på mejeriet i Kalacheevsky i det sydvestlige Rusland af Ruslands tredjestørste mejeriselskab Molvest Group.

Produkterne skulle først og fremmest være et supplement til eksporten fra Skandinavien af højtprofilerede produkter som Lurpak-smør, Castello-specialoste og flødeoste under varemærket Arla Natura, som der sidste år blev sat en brat stopper for med den russiske embargo mod europæiske fødevarer. Kød og kødvarer fra Danish Crown er omfattet af det russiske importforbud. Men Danish Crown får fortsat Tulip-leverpostej ind i Rusland. Da den er fremstillet af lever, som er et biprodukt, der ikke er på forbudslisten.