Rusland lukker for al gas til Ukraine

Europa kan blive ramt af strid om højere gaspriser, som nytårsmorgen fik Ruslands største virksomhed til at lukke helt for hanerne.

Det mislykkedes nytårsaftensdag for Rusland og Ukraine at få en aftale i stand om gasforsyningerne, og derfor skærer russerne fra torsdag morgen i leverancerne til Kiev. Foto: Sergei Supinsky Fold sammen
Læs mere
Stridighederne mellem Rusland og Ukraine eskalerede nytårsmorgen, da det russiske gasmonopol Gazprom lukkede for alle forsyninger af gas til Ukraine, efter at forhandlingerne om en ny aftale brød sammen.

Ifølge Gazproms talsmand, Igor Volobuyev, begyndte man at lukke for hanerne klokken 8 dansk tid. Det bekræftes fra ukrainsk side, hvor gasselskabet Naftogaz morgenen igennem har konstateret faldende leverancer.

Der er frygt for, at striden vil brede sig og ramme gasforsyningerne til Europa, sådan som det også skete i januar 2006. Ukraine kontrollerer rørledningerne, gennem hvilke Rusland leverer gas til de fleste af sine kunder i Europa. Af de 390 millioner kubikmeter gas, som Gazprom - der er Ruslands største virksomhed - dagligt leverer, bliver de 300 millioner kubikmeter sendt videre til Europa.

EU-landene får således leveret en femtedel af gasforsyningerne via Ukraine. Tyske E.ON og italienske ENI er de største aftagere af den russiske gas.

Strid om priserne

Både Rusland og Ukraine har dog lovet, at Europa ikke rammes.

Rusland mener, at Ukraine skylder for to milliarder dollars gasleverancer. Ligeledes strides de to lande om, hvad prisen for gassen skal være i 2009. Gazprom har sat prisen op fra 179,50 dollars pr. 1.000 kubikmeter til 250 dollars, mens Ukraine ikke vil gå med til en pris over 201 dollars.