Rusland indfører også retten til at blive glemt

Søgemaskiner skal slette oplysninger, der er forældede eller irrelevante. Kritikere frygter, at myndighederne kan misbruge loven.

Retten til at blive glemt indføres fra årsskiftet også i Rusland. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rusland har nu også indført retten til at blive glemt, så folk kan få fjernet personlige oplysninger fra søgemaskinerne på Internet.

Det russiske parlament, Dumaen, gav i fredags den endelig godkendelse til loven, som umiddelbart gør det samme, som EU-Domstolen i foråret 2014 krævede, at alle søgemaskiner skulle gøre i de 28 EU-land, nemlig give folk mulighed for at få fjernet oplysninger, der enten er forældede eller ikke længere relevante.

Ifølge det russiske nyhedsbureau TASS vil russerne nu på tilsvarende vis kunne få fjerne urigtige oplysninger eller oplysninger, der »ikke længere er relevante som følge af efterfølgende begivenheder eller handlinger«. Folk skal selv angive den konkrete netside, som bør udelades af søgeresultaterne, og internetselskaberne har derefter ti dage til at ændre resultatlisten.

Kritikere frygter misbrug

Nu mangler loven kun præsident Vladimir Putins underskrift.

De russiske netselskaber har kritiseret loven. Yandex, som er det russiske svar på Google, kritiserer, at man på den måde »begrænser den frie adgang til offentlige data«.

Kritikere siger, at loven er endnu et forsøg fra den russiske ledelse på at styre informationsstrømmen, fordi den kan misbruges til at få fjernet oplysninger, som det russiske styre ikke synes om. I forvejen håndterer den russiske regering hårdhændet enhver kritik.

Med loven udvides de beføjelser, som det russiske retsvæsen har, til også at omfatte udenlandske søgemaskiner, så længe de viser annoncer, som er målrettet det russiske publikum.

Loven ventes at træde i kraft i januar 2016.