Rusland gør klar til tvangssalg af Telenor-aktier

Speget sag kan betyde, at den norske telekoncern bliver smidt ud af Rusland med piber og trommer.

En reklame for Ruslands næststørste mobilselskab Vimpelcom i Moskva, som nu er midtpunkt i en bitter strid mellem Norge og Rusland. Foto: Maxim Marmur, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Teleselskabet Telenors aktier i Rusland bliver nu gjort klar til en tvangsauktion.

De russiske retsmyndigheder forbereder dermed, hvad Telenor længe har protesteret mod i en ophedet strid mellem de tre ejere af Ruslands næststørste mobilselskab, Vimpelcom.

»Aktierne vil blive overført til salg på auktion i en nær fremtid,« hedder det i en meddelelse.

En domstol i den sibiriske by Tuymen skal onsdag behandle Telenors anke over dommen fra retten i Omsk, der beslaglagde Telenors aktier i Vimpelcom for at sikre betaling af den skadeserstatning på 1,7 milliarder dollars, som Telenor blev dømt til at betale, hvilket Telenor nægter at gøre.

Telenor forventer da også, at retten stopper tvangssalget.

I intern krig med hinanden

Den spegede sag handler om, at Ruslands største mobilselskab Vimpelcom - som Telenor og den russiske Alfa Group begge er storaktionærer i med henholdsvis 33,6 og 42,4 procent af aktierne - vil købe mobilselskabet Kijevstar i nabolandet Ukraine. Imidlertid mener en absolut mindretalsaktionær i Vimpelcom, selskabet Farimax, som er indregistreret på De Britiske Jomfruøer og ejer blot 0,002 procent af Vimpelcom, at Telenors vægren mod nye opkøb i Ukraine har kostet Vimpelcom penge. Farimax har derfor lagt sag an mod Telenor.

Telenor mener, at Farimax blot er forlænget arm for Alfa Group, ejet af den russiske milliardær Mikhail Fridman. Telenor og Alfa Group har flere retssager kørende mod hinanden.

Telenor er verdens syvendestørste mobilselskab og ejer i Danmark bl.a. mobilselskaberne Sonofon, CBB Mobil og Bibob, Internet-leverandøren Cybercity og TV-leverandøren Canal Digital.