Runevad-rygter ryster Vestas-aktien

Svensk presse har udråbt Vestas’ Anders Runevad som storfavorit til at overtage den vaklende chefstol i Ericsson-koncernen, og det fik i går vindmølleaktien til at falde med knap to procent.

Svensk presse har udråbt Vestas’ Anders Runevad som storfavorit til at overtage den vaklende chefstol i Ericsson-koncernen, og det fik i går vindmølleaktien til at falde med knap to procent. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Anders Runevad er fuldt fokuseret på at køre Vestas-forretningen, og han gør et fantastisk stykke arbejde. Derudover kommenterer vi ikke rygter og spekulationer.«

Sådan lød meldingen fra Vestas pressechef, Michael Zarin, mandag, efter at netop rygter og spekulationer skar knap to procent af Vestas-aktien.

Årsagen til uroen var en artikel i den svenske erhvervsavis Dagens Industri, der havde talt med en række anonyme kilder, som udpegede Anders Runevad som favorit til at overtage den vaklende chefstol i Ericsson, hvor Vestas-lederen i øvrigt arbejdede i 28 år inden sin tiltrædelse i Vestas.

Uhyre attraktiv for Ericsson

»Han vil være uhyre attraktiv til stillingen som administrerende direktør. Det er ren plug and play, fordi han har kombinationen af relationer og resultater. Han er blevet kørt i stilling til denne globale rolle gennem ansættelser i alle de verdensdele, som er relevante for Ericsson,« siger tidligere headhunter hos Korn/Ferry og stifter af the personal business plan Stephen Bruyant-Langer,

»Hans tyngde er yderligere underbygget af den succes, han har haft med turnaround i Vestas, og han er nok blevet endnu mere kompetent i forhold til Ericsson, fordi han har fået noget eksternt perspektiv.«

Vestas’ svenske kur

Det er efterhånden 350 kurspoint, siden Anders Runevad tiltrådte i Vestas for at gennemføre en turnaround af det lidende vindmølleselskab.

Sammen med bestyrelsesformand Bert Nordberg personificerer Anders Runevad Vestas’ rejse fra døende til blomstrende, og bare rygtet om, at svenskeren skulle skifte arbejdsplads, fik i går aktien til at falde.

»Jeg kan ikke se, at den kan tilskrives andet end denne usikkerhed,« siger Vestas-analytiker i Alm. Brand Markets, Michael Friis-Jørgensen.

Hvis man holder Vestas og Ericsson op mod hinanden, vil man se, at svenskerne spiller i en helt anden division end Vestas. Med omkring 200 milliarder danske kroner i omsætning er Ericsson mere end tre gange så stor som Vestas, men det betyder dog ikke, at kaptajnen får tre gange så meget i løn.

Ericssons nuværende administrerende direktør, Hans Vestberg, tjente sidste år 30,5 millioner danske kroner, mens Runevad ifølge Økonomisk Ugebrev tjente 27 millioner kroner i 2015.

Et hæderkroner svensk selskab

»Det er et af de mest hæderkronede selskaber i Sverige. Tror jeg, at Anders Runevad siger nej, hvis han får tilbuddet? Så skal han godt nok være glad for sit job i Vestas. En dansker siger heller ikke nej til Maersk,« siger aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, der langtfra tror, at Vestas’ fremtid står og falder med Runevad:

»Det vil være ekstremt ærgerligt. Det er helt givet, at Anders Runevads betydning for genrejsningen af Vestas ikke kan overvurderes, men det er ikke sådan, at selskabet står midt i en turnaround. Så tidsmæssigt ubelejligt vil jeg ikke kalde det,« siger Jacob Pedersen.

Den holdning deler Michael Friis-Jørgensen i Alm. Brand Markets:

»Markederne er gode, og strategien er god. Hvis rygterne tager til, kan man få en negativ reaktion i aktien, men vi fortæller vores kunder, at det ikke er noget, som vi frygter som sådan,« siger han.

Hvor dagen altså bød på et fald til Vestas, gik dagen nogenlunde i nul for Ericsson, hvor Hans Vestberg i øvrigt stadig er direktør.