Runevad: Det bliver et travlt år

Vestas lader på alle måder op til et hæsblæsende 2016, hvor det tidligere så ufleksible produktionsapparat skal stå sin prøve. Vestas adm. direktør, Anders Runevad, føler sig sikker på, at selskabet nok skal levere.

Anders Runevad, adm. direktør i Vestas, forventer et meget travlt 2016 for vindmølleproducenten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sjældent, at en fyldt ordrebog ligefrem trækker noget ned i et regnskab, men det var tilfældet, da Vestas i dag leverede regnskab for første kvartal 2016. De tilbageværende ni måneder af 2016 bliver nemlig så travle for Vestas, at selskabet er begyndt at polstre sine lagre for at kunne levere vindmøller til tiden.

»Det er en positiv udfordring. Vi skal fokusere på at eksekvere gennem et meget travlt år, men jeg mener, vi har vist en god track-record for at kunne skalere i produktion og levering. Så det er en meget god position at være i,« siger Anders Runevad til Berlingske.

Vestas' produktionsapparat var ellers grund til stor hovedpine i vindmøllekæmpens dybe kriseår. Her var de ufleksible fabrikker slet ikke klar til at håndtere et pludseligt fald i ordreindgang, men siden har Vestas arbejdet benhårdt med at få flere underleverandører om bord og også på andre måder gøre produktionen mere fleksibel.

Vestas

I mio. euro 1. kvt. 2016 1. kvt. 2015 Ændr.
i pct.
Omsætning 1.464 1.519 -4%
Driftsresultat 85 79 8%
Nettoresultat 35 56 -38%
Egenkapital 2.728 2.388 14%
Overskudsgrad 5,8 pct. 5,2 pct.
Egenkapitalrente 24,8 pct. 20,5 pct.

»Vi er ret komfortable omkring det. Vi har et mere fleksibelt setup end tidligere, vi har outsourcet en del af vingeproduktionen til partnere, og på nacellesiden (vindmøllehuset, red.) har vi god kapacitet,« siger Anders Runevad, der erklærer sig overordnet godt tilfreds med Vestas' årsstart:

»Det er en solid start på det, der bliver et travlt år.«

Vestas-analytiker hos Sydbank, Jacob Pedersen, er også ganske begejstret for udviklingen hos industrikæmpen.

»Regnskabet bekræfter den gode trend, som de er inde i. Vi vidste på forhånd, at de ikke ville sætte så mange møller op i kvartalet, men bortset fra det, så har de en ordreingang, der er bedre end forventet, og når jeg kigger på selskabet, så ligner det et Vestas, der er i bedre form end nogensinde,« siger Jacob Pedersen.