Royal Unibrew-ledelse får millioner for værdiløse optioner

Bryggeribestyrelse aflyser værdiløst optionsprogram og tildeler i stedet 2,5 mio. kr. kontant til ledelsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bryggeriaktien Royal Unibrew er med bred margin den mest elendige danske aktie, man har kunnet eje i år. Siden nytår er kursen styrtdykket med ca. 70 pct. på grund af et katastrofalt dårligt regnskab.

Kursdykket har betydet, at ledelsens optionsprogram for optioner tildelt for 2008-regnskabsåret i øjeblikket er værdiløse.

Bryggeribestyrelsen har nu besluttet at annullere optionsprogrammet, men har samtidig valgt i stedet at udbetale 2,5 mio. kr. kontant til direktionen og 15 ledende medarbejdere.

Det er ikke usædvanligt, at optionsprogrammer bliver værdiløse. Men at annullere et optionsprogram, og efterfølgende udbetale en kontant bonus i stedet, er usædvanligt – ikke kun i Danmark.

»Jeg er ikke orienteret om forholdene, men jeg går ud fra, at Royal Unibrew har en god forklaring,« siger aktiechef Claus Wiinblad fra ATP, der ejer knap seks procent af aktierne i bryggeriet.

Ubegrundet frygt
Bestyrelsesformand Steen Weirsøes forklaring er, at optionerne er tildelt til en meget lav kurs, da kursen på optionerne er bestemt på baggrund af børskursen i ti dage efter offentliggørelsen af regnskabet.

Det betyder, at ledelsen kan score en stor gevinst – vel at mærke hvis aktiekursen senere stiger markant.

Den skal nu stige meget, for at ledelsen vil kunne gøre en bedre forretning ved at beholde optionerne, frem for at få kontanter i dag.

For det første kan de nu annullerede optioner først udnyttes mellem april 2012 og april 2014.

For det andet er kursen på optionerne ifølge Berlingske Business’ beregninger 55,89 kroner. Børskursen var i går 36,20. Det betyder, at hvis optionsprogrammet ikke var blevet aflyst, så skulle kursen stige med knap 56 procent, før optionerne overhovedet ville have værdi for ledelsen.

Bestyrelsens frygt for, at optionerne pludselig skulle blive formuer værd for ledelsen, må bygge på meget optimistiske forventninger til kursudviklingen, for faktisk skal Royal Unibrews aktiekurs stige med ikke mindre end 263 procent, før ledelsen ville kunne tjene flere penge på at have beholdt optionerne, end ved at få 2,5 millioner kroner kontant her og nu.

For bryggerikursen skal op i 95,39 kroner bare for at optionerne skal have en værdi på 2,5 millioner kroner.