Royal Greenland køber op i Canada

Royal Greenland, der er verdens største aktør inden for koldtvandsrejer og hellefisk, ekspanderer. Selskabet har købt aktiemajoriteten i canadisk fiskevirksomhed.

Foto: Michael Bothager. Royal Greenlands rejefabrik i Ilulissat Havn.
Læs mere
Fold sammen

Grønlands største koncern, reje- og fiskeriselskabet Royal Greenland, og verdens største inden for sit felt har vind i sejlene. Royal Greenland ekspanderer nu med et opkøb i Canada.

Med investering af et hemmeligt beløb overtager det selvejede selskab aktiemajorieten af den canadiske fiskeproducent Quin-Sea Fisheries Limited.

Quin-Sea Fisheries producerer og sælger årligt mere end 11.000 ton seafood-produkter, hovedsageligt krabber og koldvandsrejer.

»Vi ser en lang række fordele ved denne investering. Mens Quin-Seas produkter på den ene side får adgang til Royal Greenlands omfattende, internationale salgsorganisation, kan vi på den anden side
drage fordel af adgangen til Quin-Seas produkter samt deres viden om de arter, som på nuværende tidspunkt ikke fiskes i Grønland, nemlig konksnegle og søpølser,« siger Mikael Thinghuus, koncernchef i Royal Greenland.

Den canadiske virksomhed driver seks fabrikker og har en årlig omsætning på mere end 60 mio. canadiske dollars, dvs. 315 mio. kr. Quin-Sea Fisheries beskæftiger omkring 600 mennesker i højsæsonen.

Med en omsætning på omkring fem milliarder kr. er Royal Greenland verdens største virksomhed inden for koldvandsrejer, hellefisk og stenbiderrogn. Af det blev der i regnskabsåret, der sluttede med udgangen af september, omsat for mere end én milliard kr. i Asien.

»Vores branche er meget opsplittet. Der er et kæmpebehov for en konsolidering kombineret med samarbejder selskaberne imellem, især på salgssiden. Selv de større virksomheder tager sig små ud i sammenligning med bl.a. de store asiatiske detail- og engroskunders købekraft. Hvis vi vil investere i udviklingen af de eksisterende
markeder og opbygningen af nye, er det afgørende, at vi konsoliderer os. Det skal ske på tværs af nationale grænser« siger Mikael Thinghuus.

I første omgang overtager Royal Greenland majoriteten af Quin-Sea Fisheries. Aftalen mellem parterne er, at den grønlandske koncern i løbet af en årrække overtager det canadiske selskab 100 procent.

Royal Greenlands opkøb er betinget af en godkendelse af provinsregeringen for Newfoundland og Labrador.