Royal Greenland banker indtjening op

Stigende priser på rejer og hellefisk har ført til en vækst i Royal Greenlands profit på 44 procent i de seneste seks måneder.

Foto: Michael Bothager. Royal Greenlands rejefabrik Ilulissat Havn
Læs mere
Fold sammen

Mange danskere, tyskere, englændere, kinesere og japanere kender Royal Greenlands produkter. Selskabet er en af verdens førende leverandører af fisk og skaldyr, f.eks. rejer, hellefisk, rødfisk og torsk.

Mens det grønlandske mine- og olieeventyr fortsat udebliver, tjener Royal Greenland igen langt de fleste valutakroner hjem til Grønland.

Og den grønlandske storeksportør af seafood-produkter oplever i øjeblikket kraftig vækst i indtjeningen.

Med et overskud før skat på 85 millioner kr. i de første seks måneder af 2014/15 er der en vækst på 44 procent i forhold til samme periode året før.

Resultatet efter skat er på 50 mio. kr. Med det gode resultat er Royal Greenlands soliditet nu 37 procent. Nettoomsætningen er nået 2,5 milliarder kr., mens egenkapitalen udgør 1,2 milliarder kr.

Fremgangen i indtjeningen på  26 mio. kr. i forhold til året før er drevet af Royal Greenlands kerneaktiviteter, koldtvandsrejer og hellefisk.

Royal Greenland, der er ejet 100 procent af Grønlands Selvstyre, har haft kraftig vækst på trods af, at der har været store driftsmæssige udfordringer.

Selskabets trawlere og fabrikker har både måttet kæmpe med lavere rejekvoter og en hård isvinter med periodevis lukning af fabrikker og ineffektivt trawlfiskeri.

Væksten skyldes overvejende højere salgspriser. Det er især de knappe mængder af rejer, der har gjort det muligt for Royal Greenland at få væsentligt højere priser i salgsleddet end tidligere.

Royal Greenland forventer et årsresultat for 2014/15 på et lidt højere niveau end året 2013/2014. Her var der en omsætning på 4,9 milliarder kr., et overskud før skat på 199 mio. kr. og et overskud efter skat på 136 mio. kr.