Rothschild rådgiver for staten om ny bankpakke

Mens samarbejdet med den danske banksektor har haltet under forhandlingerne om den nye bankpakke, så har staten endnu engang satset på rådgivning fra den eksklusive investeringsbank Rothschild.

Meyer Amschel Rotschild (1743 - 1812), bankier, Frankfurt am Main. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under forberedelserne af den nye gigantiske redningspakke til den danske banksektor blev sektoren selv, repræsenteret ved Finansrådet, relativt hurtigt kørt ud på et sidespor. I stedet vendte regeringen og embedsmændene sig mod den ultra-eksklusive investeringsbank N.M. Rothschild & Sons i London.

Mange af de ideer og beregninger der ligger bag den nye bankpakke kommer ifølge Business.dks oplysninger fra Rothschilds højt betalte investeringsbankfolk. Blandt andet kommer en af de centrale beregninger på, hvad de største banker kan have af kapitalbehov hvis dansk økonomi for alvor bliver ramt, fra den engelske investeringsbank.

Hjalp også med DONG og TDC

Dermed fortsætter staten et langt og usædvanligt tæt samarbejde med investeringsbanken, der bærer et af de kendteste og mest sagnomspundne navne i finansverdenen. Rothschild var også rådgiver, da staten skulle udpege, hvilke banker der skulle have børsnoteret DONG Energy, da staten solgte sin bestemmende aktiepost i TDC til det amerikanske teleselskab Ameritech, og i en lang række andre markante finansielle transaktioner.

Rothschilds historie går tilbage til 1744, hvor Meyer Amschel Bauer blev født i Frankfurt am Main. Han skiftede senere navn til Rothschild efter det røde skilt, der hang ud for hans kontor, og som jøde var det begrænset, hvad han kunne beskæftige sig med. Så Meyer Amschel Rothschild kastede sig over pengesager, og blev kapitalforvalter for landgreven af Hesse-Kassel, Wilhelm IX, der på det tidspunkt var Europas rigeste mand. Og gamle Meyer fik forrygende succes og gjorde ikke kun sin arbejdsgiver endnu rigere, men også sig selv hovedrig, blandt andet på at arrangere betalingen for britisk betaling for tyske lejesoldater. Ifølge erhvervsmagasinet Forbes er han grundlæggeren af international finansvæsen.

Sønnerne sendt ud i verden

Meyer Rothschild var nemlig en af de første forretningsmænd overhovedet, der satsede på internationalisering. Han sendte sine fire af sine sønner ud for at etablere selvstændige Rothschild-banker i Wien, London, Napoli og Paris, mens den femte søn blev i fødebyen Frankfurt.

Nathan Meyer Rothschild, der tog til London og i 1811 grundlagde N.M. Rothschild & Sons blev så magtfuld, at han egenhændigt i 1825 reddede Bank of England fra en likviditetskrise, og familien var også med til at finansiere blandt andre hertugen af Wellingtons besejring af Napoleon, etableringen af Suez-kanalen og etableringen af diamant-giganten DeBeers.

Den franske del af familien måtte i 1980erne se deres bank nationaliseret af præsident François Mitterrand men lever nu stadig på en god fod, blandt andet som ejere af de verdensberømte vinslotte Mouton Rothschild og Lafite-Rothschild, og i 2007 købte den franske gren af familien N.M. Rothschild & Sons fra den engelske gren.

Tæt og langvarigt forhold

At regeringen benytter en international investeringsbank som rådgiver om den danske bankpakke er ikke i sig selv opsigtsvækkende. Af gode grunde er det svært at bruge finansielle rådgivere i Danmark, ganske enkelt fordi de stort set alle arbejder for banker der direkte eller indirekte vil blive påvirket af bankpakken. Statens forhold til Rothschild er dog, også internationalt set, usædvanligt tæt og langvarigt, og går i øvrigt tilbage til langt før den nuværende regering kom til magten. N.M. Rothschild er nu også kendt for at være kreative rent finansielt, men i øvrigt konservative. Blandt andet har investeringsbanken nu i mere end 200 år ligget på samme adresse i New Court i London.

Banken ledes i dag af David de Rothschild, der er fra den franske gren af familien. Han genopbyggede stort set egenhændigt en ny Rothschild-bank i Paris efter den originale bank var blevet nationaliseret, og er arkitekten bag den franske grens køb af den engelske familiegrens bank, der altså nu også har sat sit fingeraftryk på den største redningsaktion for dansk bankvæsen siden Landmandsbankens krak i 1922.