Roskilde Bank smadrer ægtepar

Pensionen og børnenes opsparing er tabt på aktier, og huset friværdi er havnet i værdiløse udenlandske obligationer. Roskilde-ægtepar ruineret efter møde med Roskilde Bank.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen
Ægteparret Piet Grønlund Nielsen, 46, og Anette Lauridsen, 52, fra Roskilde har fået smadret deres private økonomi, skriver Dagbladet Roskilde.

Parret, der arbejder som henholdsvis lærer og servicemedarbejder på en skole, har en samlet årsindtægt på cirka 750.000 kroner. De skylder i dag over 3,5 millioner kroner væk. To millioner kroner af gælden knytter sig til investeringer i udenlandske højrenteobligationer, som Roskilde Bank lokkede ægteparret til at investere i i januar 2008 via bankens koncept »Aktiv Boliginvest«.

Obligationerne er i dag stort set værdiløse. Dertil kommer, at ægteparret har tabt omkring 150.000 kroner, som var placeret i Roskilde Bank-aktier.

- Og faktisk så købte vi på bankens anbefaling i januar 2008 Roskilde Bank-aktier for vore to børns, Rikke og Andreas, børneopsparinger. 5000 kroner til hver. Disse penge er også tabt. Vi placerede vores penge i tillid til bankens anbefalinger. Nu er vores økonomi fuldstændig ødelagt, forklarer Piet Grønlund Nielsen.

Parret købte i forbindelse med en arv fra Piet Grønlund Nielsens forældre deres drømmehus på Frederiksborgvej 49 i Roskilde i slutningen af 2007. Med arven i hånden og overskuddet fra salget af deres gamle hus kunne ægteparret nøjes med at skulle låne knap halvanden million kroner. Dermed ville de have en fornuftig økonomi. Samtidig henvendte de sig til Roskilde Bank for at låne 400.000 til at renovere det nye hus.

- Men i stedet for bare at låne de 400.000 kroner lod vi os besnakke og sagde ja til at belåne hele friværdien i det nye hus og investere to millioner kroner i de udenlandske obligationer. En investering, som ifølge bankrådgiveren var fuldstændig uden risiko, forklarer Anette Lauridsen.

Parret har nu indstillet sig på, at investeringen i obligationerne er slået fejl. Derved mister de også det afkast på mindst syv procent, som Roskilde Bank garanterede, obligationerne ville kaste af sig hvert år.

- Og så har vi ikke råd til at betale renterne på lånene, som er lavet som afdragsfrie lån på bankens anbefaling, siger Piet Grønlund Nielsen, som erkender, at ægteparrets økonomi er meget tæt på ruin.

- Det her er bare et enormt pres. Jeg ligger om natten og spekulerer på, hvordan det skal gå, fortæller Anette Lauridsen.

Ægteparret vil nu forsøge at finde juridisk hjælp til at klage til Pengeinstitutankenævnet, skriver Dagbladet Roskilde.