Roskilde Bank-direktørs forsvarer: Ni ud af ti skandandaleudlån var o.k.,da eksdirektør forlod Roskilde Bank

Tidligere bankdirektør Niels Valentin Hansens advokat brugte Finansiel Stabilitets egne skarptslebne våben til at forsvare sin klient mod truende milliarderstatning.

Tidligere Roskilde Bank-direktør Niels Valentin Hansen fotograferet sidste uge på vej ind til Østre Landsret, der har henlagt retsmøderne til politistationen i Gladsaxe. Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere

Mandag slæbte den 33. ud af 117 dage i retssagen mod den tidligere ledelse og revision i Roskilde Bank sig af sted med forhenværende bankdirektør Niels Valentin Hansens sindige jyske advokat, Arvid Andersen, ved rattet.

Der er lidet formildende ved den store retssal, som Østre Landsret på grund af pladsmangel har indrettet på politistationen i Gladsaxe. Den myteomspundne Niels Valentin Hansen kan presse og tilhørere kun se på en TV-skærm, og frokosten skal hentes tværs over Buddingevej hos Kvickly, hvor et dusin dyre hovedstadsadvokater må stå i kø efter færdigpakket salat, hvis de da ikke som Niels Valentin Hansen vælger en fransk hotdog.

Arvid Andersen kan eller vil ikke skynde sig trods flere opfordringer og formaninger fra retsformanden, og det var et godt stykke ud på eftermiddagen, at Andersen nåede frem til sit centrale skyts. Advokaten fremdrog de ti tabsgivende udlånsengagementer, som statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, har udvalgt som de udlån, der skal fælde den tidligere ledelse og revision i Roskilde Bank på grund af lånernes milliardtab.

De ti udlånsengagementer blev bevilget til folk som de nu fængselsdømte matadorer Steen Gude og Kenneth Schwartz Thomsen.

Advokat Christian Alsøe fra Gorrissen Federspiel, som fører sagen for Finansiel Stabilitet, har tidligere karakteriseret blandt andet Gude og Thomsen således: »Det var et fællestræk ved personerne, at de ikke var kvalificerede til at drive virksomhed med ejendomsudvikling.«

Men Niels Valentin Hansen og Arvid Andersen gennemgik tirsdag de ti udlån, herunder også lån til matadorerne Carsten Leveau og Alex Brask Thomsen, og nåede frem frem til, at ni ud af ti udlånskunder havde pæne eller i hvert fald hæderlige kreditratings, da Niels Valentin Hansen forlod Roskilde Bank sommeren 2007.

Arvid Andersens og Niels Valentins forsvarsstrategi blev ganske tydelig denne mandag eftermiddag. Tingene var i orden, da Valentin forlod banken, og det var udefra kommende begivenheder, finanskrisen, der fik værdierne til at »fordampe«, som Valentin udtrykte det.

Kun et stort udlån til O2 Holding i regi af Jørgen Flexplan Olsen var problematisk. »Alle de andre var i god balance med ratings på 200 eller 300,« forklarede Niels Valentin Hansen landsrettens tre dommere. De omtalte rating stammer fra et IT-system udviklet af den daværende Bankernes Edb Central (BEC). Niels Valentin erkendte, at O2 havde det dårligt med en rating på 400:

»Alt, hvad der kunne gå galt, gik galt fra starten,« sagde han og forklarede bankens prolongering af lånet med, at Roskilde Bank på det tidspunkt forsøgte at beskytte sin investering i O2, der allerede var foretaget.

Skåret ud i pap

Formentlig for at skære forskellen på Roskilde Bank og rigmandsbanken Capi­nordic Bank ud i pap for dommerne brugte Arvid Andersen en del tid på at spørge Niels Valentin til hans relationer til ejendomsmatadorerne, men Valentin havde ikke noget personligt forhold til nogen af dem. »Et par stykker af dem dukkede op til min afskedsreception,« sagde han.

Capinordic Bank var karakteriseret ved, at langt de fleste udlånskunder i banken var en del af stifter og toneangivende bestyrelsesmedlem Lasse Lindblads netværk fra bl.a. Milliardærklubben.

Arvid Andersen har indtil nu brugt to retsdage på at udspørge sin klient og varslede allerede mandag morgen, at han vil fortsætte tirsdag, indtil Finansiel Stabilitets advokater tager Niels Valentin under – formentlig – mindre kærlig behandling. Det statslige oprydningsselskabs tre advokater fra Gorrissen Federspiel gjorde i hvert fald deres bedste for at se bøse og mistænksomme ud under Valentins forklaring.

Valentin har under retssagen indtil nu fremstillet sig selv som en omhyggelig og samvittighedsfuld bankdirektør, der tålmodigt svarer på alle spørgsmål om det, der interesserer ham allermest, bankdrift. Også Roskilde Banks lyn-lån uden forudgående orientering af bestyrelsen var der en naturlig forklaring på:

Bygge og anlæg var præget af stor aktivitet og hård konkurrence bankerne imellem, og når først en ejendomsudvikler havde sit projekt på plads, skulle han bruge en bankgaranti i en vis fart. Den fik han ofte i Roskilde Bank i henhold til bankens regler for »presserende udlån«.

»Bestyrelsen fik efterfølgende en grundig orientering, og jeg forespurgte flere gange bestyrelsen, om den ønskede at ændre på sagsgangen, men det gjorde bestyrelsen ikke,« forklarede Niels Valentin. Heller ikke selv om Finanstilsynet to gange spurgte kritisk ind til bankens regler for »presserende udlån«.