Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Siden ansættelsen som adm. direktør i 1978 har Niels Valentin Hansen om nogen været manden, der har ført Roskilde Bank gennem sin voldsomme udvikling. Han forvandlede en lille lokalbank med omkring 4.000 kunder til landets femtestørste af slagsen med milliardudlån til en række suspekte ejendomsmatadorer.
At banken endte med at knække halsen i 2008, året efter han gik på pension, vil Niels Valentin Hansen dog ikke tage ansvar for. Han fortryder intet, fortæller han nu i et interview med BT.
»Hvis jeg havde lavet noget forkert, ville jeg selvfølgelig fortryde det. Men jeg føler ikke, at jeg har gjort noget forkert,« siger Niels Valentin Hansen til BT.
Rekordindtjening for 13. år i træk stod der på det sidste regnskab, som Niels Valentin Hansen fremlagde i 2007, inden han lod sig pensionere med en guldrandet aftale, der sikrer ham en årlig livsvarig udbetaling på 3,6 mio. kr.
Bag indtjeningen lå et udlån, der igennem en årrække var vokset voldsomt, blandt andet i form af gigantiske lån til ejendomsmatadorer som eksempelvis Kenneth Schwartz Thomsen, der alene havde lån for omkring en milliard kroner. Det var disse store ejendomslån, der i sidste ende kostede banken livet.
Ansvar sendt videre
Niels Valentin Hansen er dog hurtig til at sende ansvaret videre, når det drejer sig om uddelingen af de gigantiske lån.
»Jeg mener, at det er et forkert billede, der er blevet tegnet af, at det var mig, der stod bag lånene. Det var det ikke. Det er sådan i en bank, at der sidder et kreditudvalg, som sidder og gennemgår låneansøgningerne. Jeg var ikke formand for det kreditudvalg, tværtimod var det den direktør, der var ansvarlig for kreditterne, der sad som formand for det udvalg. Jeg har bevilliget ingen eller meget, meget få af de lån, der blev givet i de år. Jeg siger ikke dette for at fralægge mig ansvaret som øverste direktør, slet ikke. Men det var den daværende formand for kreditudvalget, altså kreditdirektøren (Allan H. Christensen, red.), der fremlagde disse låneansøgninger for bestyrelsen, som så sagde god for dem,« siger Niels Valentin Hansen til BT.
Han afviser, at han som øverste direktør burde have sikret sig, at der var bedre styr på kreditstyringen. Hans rolle var i højere grad at koordinere arbejdet:
»Sådan et udvalg (kreditudvalget, red.) mødes hver dag, og alene af den grund kunne jeg som øverste direktør for 700 medarbejdere ikke sidde til møde hver formiddag og bruge tiden på at bevilge kreditter. Det gjorde Peter Straarup (tidl. direktør i Danske Bank, red.) eller andre direktører jo heller ikke. Vi havde en organisation, hvor vi havde en direktør for mange ting, og derfor var min rolle mere koordinerende. Sådan er det jo bygget op i en organisation af den størrelse.«
Alligevel bedyrer han, at de kæmpe lån, som Roskilde Bank bevilligede i hans tid, »ikke var problematiske«.
Bestyrelsen greb ikke ind
Den tidligere bestyrelse i Roskilde Bank er flere gange – blandt andet i advokatundersøgelsen – blevet kritiseret for at give Niels Valentin Hansen for løse tøjler. Om samarbejdet med bestyrelsen siger han til BT, at det var »fortrinligt« og »et rart og hyggeligt forum at være i«.
Efterfølgende er der sat spørgsmålstegn ved, om bestyrelsen i det hele taget var kvalificeret til at udfordre direktøren, og om de var forblændet af de gode resultater og derfor ikke spurgte nok ind til forretningerne. Det er bestyrelsens egen fejl, mener Niels Valentin Hansen.
»Det er jo ikke min fejl, at bestyrelsen bagefter føler, at de skulle have stillet nogle spørgsmål. Jeg spurgte flere gange om året i bestyrelsen, om de var tilfredse med den måde, som vi førte kreditbevillinger på, og de var meget tilfredse,« siger han til BT.
Han bekræfter, at der i banken var en regel om, at man kunne bevillige lån i kreditudvalget mod efterfølgende at forelægge det i bestyrelsen. Man kunne jo komme i situationer, hvor tingene skulle gå hurtigt, siger han og bekræfter videre, at det skete ofte.
»Ja, men det var bestyrelsens beslutning, at det skulle være på den måde. Du skal huske på, at de sager, der blev bevilliget på den måde, blev gennemgået på samme grundige måde, som alle andre sager. Og hvis bestyrelsen mente, at der var noget forkert i den fremgangsmåde, havde de vel sagt noget til det,« siger Niels Valentin Hansen og afviser, at lånesagerne var forelagt ham, inden de blev præsenteret på bestyrelsesmøderne.
BT har været i kontakt med den tidligere formand for kreditudvalget i Roskilde Bank, Allan H. Christensen. Han er blevet orienteret om Niels Valentin Hansens udtalelser, men han ønsker ikke at kommentere sagen.