Roskilde Bank-boss erkender: Bestyrelsen var inkompetent

Tidligere topfolk fra den krakkede Roskilde Bank skændes nu offentligt om bankens sammenbrud for fem år siden. 62-årige Ib Mardahl-Hansen, der sad i Roskilde Banks bestyrelse de sidste to år af dens levetid, rejser i dag en voldsom kritik af sine tidligere kolleger i toppen af banken.

62-årige Ib Mardahl-Hansen, der sad i Roskilde Banks bestyrelse de sidste to af dens levetid, rejser i dag en voldsom kritik af sine tidligere kolleger i toppen af banken. Fold sammen
Læs mere

Det er fem år siden, at Danmarks dengang ottendestørste bank knækkede nakken, og 33.000 aktionærer mistede formuer. Tirsdag gør det tidligere bestyrelsesmedlem, den tidligere forsikringsdirektør, Ib Mardahl-Hansen, over for bt.dk status over samarbejdet mellem bestyrelsen og den mangeårige administrerende direktør, Niels Valentin Hansen:

- Det er rigtigt, at bestyrelsen ikke var aktiv nok i forhold til direktionen. Det var klart min oplevelse. Direktøren følte sig som den, der kørte banken. Hvis man skal sætte det på spidsen, så tror jeg, at direktøren opfattede bestyrelsen som ambassadører for banken. Sagerne blev forelagt bestyrelsen, men der var en stemning af, at direktøren havde styr på det. Det overraskede mig også, for jeg har aldrig oplevet en så passiv bestyrelse før. Det var baseret på tillid efter så mange år med rekordregnskaber, siger Mardahl-Hasen til bt.dk.

Men har bestyrelsen i Roskilde Bank været kompetent nok?- Nej, det har den ikke.

Han forklarer videre, at det først var efter et halvt år i bestyrelsen, at han fandt ud af, hvor eksponeret Roskilde Bank var på ejendomsmarkedet. Engagementer, der endte med at koste banken livet.

- Jeg så nogle navne, som jeg kunne genkende fra begyndelsen af 90’erne, som kostede Privatbanken, Hafnia Bank og Baltica Bank livet. Det tog jeg op på et bestyrelsesmøde, og spurgte direktøren om det. Der fik jeg en belæring om, at banken havde styr på det. På det tidspunkt havde han været direktør i 27 år og afleveret 13 rekordregnskaber i træk, og jeg havde aldrig beskæftiget mig med bankudlån før, så jeg tænkte, at han havde mere forstand på det end jeg, så jeg lod det ligge. Men der skulle jeg have taget mit gode tøj og gået, siger Mardahl-Hansen.

Han fortsætter sin kritik:

- Jeg tror, at den øvrige bestyrelse og direktionen selv troede, at det var den mest fantastiske bank i Norden. Men jeg følte mig ikke tilpas med den daværende direktørs samarbejde med bestyrelsen. Og jeg havde også besluttet mig for at træde ud, men så meddelte han (Niels Valentin Hansen, red.), at han ville træde tilbage - og jeg besluttede mig for at blive.

Den tidligere administrerende direktør Niels Valentin Hansen afviser kritikken - og han afviser, at han skulle have givet den tidligere forsikringsdirektør en overhaling:

- Det er jeg hundrede procent sikker på, at jeg aldrig har sagt. Det første Ib Mardahl-Hansen gjorde, da han kom i bestyrelse, var, at han spurgte, om han måtte få et møde med kreditchefen for at drøfte, hvilke engagementer, der var indgået. Det måtte han selvfølgelig, men jeg har aldrig hørt, hvordan det gik, siger Valentin og fortsætter:

- Ib Mardahl-Hansen er professionel i den her sammenhæng og er i en situation, hvor han nu skal dække sig lidt af. Så er det rart (for ham, red) at gå ind at sige, at ‘jeg prøvede at sige fra<saxo:ch value="226 128 153"/>, siger Niels Valentin Hansen, der i et stort interview med BT onsdag taler ud om Roskilde Bank.

Den tidligere bestyrelsesformand, Peter Müller, ønsker ikke at udtale sig om sagen, da han ikke vil ‘referere fra bestyrelsesmøder’.

KØB BT TIRSDAG OG LÆS:- Her er bankbosserne i dag- Stort interview med den tidligere bestyrelsesformand Peter Müller

KØB BT ONSDAG OG LÆS- Stort interview med den mangeårige, tidligere direktør Niels Valentin Hansen