Rolls-Royce får minus på 40 mia. kr. efter store nedskrivninger

Det britiske selskab Rolls-Royce, der primært laver flymotorer, kom ud af 2016 med et gigantisk underskud som følge af store nedskrivninger.

Arkivfoto. Det britiske selskab Rolls-Royce, der primært laver flymotorer, kom ud af 2016 med et gigantisk underskud som følge af store nedskrivninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL ELLIS

Selskabet har nedskrevet for 4,4 mia. pund på finansielle instrumenter som følge af faldet i det britiske pund efter brexit-afstemningen, hvilket belaster bundlinjen gevaldigt, omend der ikke skal penge op af lommen. Det skulle der dog ved betalingen af bøder på 0,7 mia. pund for korruption, som selskabet også har bogført i 2016.

Omsætningen Rolls-Royce steg ellers 9 pct. i 2016 til 14,96 mia. pund, og det underliggende overskud før skat blev rapporteret på 813 mio. pund mod ventet 685 mio. pund i følge estimater fra Bloomberg News.

Men efter nedskrivningen blev det rapporterede resultat et underskud på 4,6 mia. pund før skat - efter et overskud på 160 mio. pund i 2015.

I danske kroner svarer underskuddet til cirka 40 mia. kr. og er et af de største i britisk selskabshistorie. Til sammenligning var A.P. Møller-Mærsks 2016-underskud på 13,2 mia. kr., der kom frem sidste uge, det største i dansk historie. I Storbritannien trumfes det store minus dog af banken RBS, der præsterede et minus på 24 mia. pund i 2008.

Bildelen hos Rolls-Royce blev udskilt som selvstændigt selskab i 1973 og er i dag ejet af tyske BMW.