Rohde: Et sofistikeret cyberangreb i dag er standardværktøj i morgen

Foto: Niels Ahlmann Olesen.
Læs mere
Fold sammen

Cyberangreb udgør en stor trussel for den finansielle sektor, der igennem flere år har haft fart på, når det kommer til digitaliseringen, hvor betalingsservice, betalingskort og mobilbetalinger er blevet en fast del af hverdagen

Risikoen er noget, der bekymrer nationalbankdirektør Lars Rohde, og han fortæller, at der hele tiden er forskellige forsøg på angreb.

- Nogle af dem er i den relativt simple ende med ddos-angreb (angreb, der bevidst overbelaster en internetserver, red.), som er irriterende og kan nedlægge hjemmesider, men de er ikke særlig farlige for den finansielle infrastruktur. De er meget hyppige.

- Så er der i den anden ende dem, som er meget sofistikerede, og som potentielt kan bringe hele infrastrukturen i fare. Det er selvfølgelig særligt de sidste, der holder os vågne, siger Lars Rohde til Ritzau Finans i forbindelse med Nordic Cyber Conference, der afholdes tirsdag i København.

Derfor ser han gerne, at cybersikkerhed kommer til at fylde endnu mere på dagsordenen, at der bliver samarbejdet mere inden for sektoren, og at emnet også bliver diskuteret på bestyrelsesgangene.

En af udfordringerne er især, at det ikke kun er myndighederne og virksomhederne, der bliver dygtigere til at navigere i den digitale verden, når emnet kommer på dagsordenen og bliver diskuteret og reguleret. Det gør hackerne også.

- Billedet af at det er et våbenkapløb, er meget godt, fordi de risici, vi møder derude, også er stadig stigende og bliver mere sofistikerede. Det, der var et sofistikeret angreb i dag, er et standardværktøj i morgen for en teenager i kælderen, siger Lars Rohde.

Han fortæller, at et øget fokus på cybersikkerhed er vigtigt inden for finanssektoren, da den har stor betydning for samfundssystemet. Samtidig er sektoren i høj grad afhængig af forbrugernes tillid til systemerne.

- Hvis den tillid bliver brudt - enten fordi data bliver inficeret, eller fordi man ikke kan gennemføre transaktioner - så går det grundlæggende ud over tilliden til det finansielle systemet. Det er der, hvor vi som centralbank og overvåger bliver bekymrede, siger Lars Rohde.

Nationalbankdirektøren fortæller, at der ikke er nogen simple løsninger på udfordringen, der består af to dele.

- Dels er der noget teknisk, men der er en hel masse omkring den enkeltes adfærd. Og er der noget, vi måske har været lidt for sløve til, så har det været at være opmærksomme på at undervise os selv og hinanden i, hvordan man undgår risikoadfærd.

En ting, der kan være med til at mindske truslen, er udveksling af informationer, fortæller Lars Rohde. Nationalbanken etablerede sidste år Finansielt Sektorforum for Operationel Robusthed (FSOR), der er et samarbejdsforum mellem myndigheder og vigtige aktører i den finansielle sektor.

- Vi har etableret nogle fora for hele den finansielle sektor, og hvis vi kan få dem til at udveksle informationer på en hurtig, åben måde døgnet rundt, så stiger vores chance. Sikkerheden stiger, og vi får hævet baren. Det er sket og er ved at ske, siger han.

/ritzau/FINANS