Rørt Rebien-farvel: Mit liv er smeltet sammen med Novo

Efter 33 år og syv måneder hos Novo siger Lars Rebien Sørensen snart farvel til rampelyset i et af Europas mest værdifulde selskaber. Novo har de seneste uger fået hug på aktiemarkedet, men både direktøren og bestyrelsesformanden afviser, at vagtskiftet skyldes faldende formkurve.

Lars Fruergaard Jørgensen (i midten) overtager topposten i Novo Nordisk efter?Lars Rebien Sørensen (tv.), som får æren for at have gjort den danske medicinalvirksomhed til en global kæmpe. Bestyrelsesformand Gören Ando (th.) valgte Fruergaard Jørgensen frem for blandt andet den populære Jakob Riis. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i et historisk prispres på det allervigtigste marked besluttede bestyrelsen i Novo Nordisk i går at sige farvel og tak til sin topchef gennem mere end 16 år.

Lars Rebien Sørensen havde kontrakt med Novo frem til 2019, men skal fra årsskiftet ikke længere tage de afgørende beslutninger og valg hos diabeteskæmpen fra Bagsværd.

Den 61-årige topchef har over to årtier kæmpet for at føre selskabet helt frem i børsselskabernes Champions League i en virksomhed, som i dag har over 40.000 medarbejdere og status som en af Europas mest værdifulde virksomheder.

De seneste uger er den eventyrlige historie om Novos ustoppelige fremgang dog falmet en anelse. En større prismavepumper på det altafgørende amerikanske diabetesmarked har betydet, at Novo har fået barberet ikke mindre end 150 mia. kr. af sin markedsværdi siden begyndelsen af august.

Og med torsdagens meddelelse om direktørskiftet fulgte da også en klar erkendelse fra Novo om, at selskabet står over for et historisk pres i USA både fra konkurrenter, offentlige sygekasser og private.

Har været privilegeret

Det bliver dog ikke Lars Rebien Sørensens opgave at løse de udfordringer. For efter 16 år som øverste ansvarlig i Novo lægger han nu ansvaret fra sig. Med mere end 30 års ansættelse i Bagsværd-koncernen står Lars Rebien Sørensen tilbage med en fornemmelse af, at hans identitet på det nærmeste er vokset sammen kulturen i Novo Nordisk.

»Jeg har haft det privilegium, at jeg har været med til at skulle formulere selskabets værdigrundlag. Der er undervejs sket en eller form for sammensmeltning, da jeg har været så heldig at kunne præge firmaet i en retning og hen mod nogle værdier, som jeg selv har. Derfor er min tilværelse mere eller mindre smeltet sammen med Novo Nordisk. Det bliver derfor som en slags separation,« siger Lars Rebien Sørensen, som dog holder fast i dele af Novo-familien med en mulig bestyrelsespost i både Novo Nordisk Fonden og Novo A/S.

Skrappe restriktioner

Lars Rebien Sørensen forlader sin post på et tidspunkt, hvor Novo Nordisk i kølvandet af et skuffende halvårsregnskab har været nødt til at indføre et tidsubestemt ansættelsesstop i hele Danmark for at få selskabets omkostninger til at balancere med indtægterne.

Novo har endda været så dybt nede i værktøjskassen, at selskabet også har indført skrappe restriktioner, når det kommer til medarbejdernes brug af flyrejser på business­class.

Det store fokus på besparelser og dybe dyk i aktiekursen står i klar kontrast til selskabets udvikling og hædersanmærkninger i 2015.

Sidste år steg Novo Nordisks markedsværdi med hele 350 mia. kr., mens Lars Rebien Sørensen i efteråret blevet kåret til verdens bedste topchef af det anerkendte magasin Harvard Business Review.

Både Lars Rebien Sørensen og Novo-formand Göran Ando afviser, at Novos formdyk i 2016, hvor selskabets aktiekurs er faldet med mere end 23 pct. siden nytår, har noget som helst at gøre med, at der nu skiftes ud på topposten i Novo Nordisk.

»For det første mener bestyrelsen, at den har identificeret den rigtige efterfølger. Og når man har det, så er det selvfølgelig også et spørgsmål om, hvor lang tid man skal gå og vente på at træffe den endelige beslutning. Et andet punkt er de forstående budgetforhandlinger og udmeldinger om vores forventninger til 2017. Det peger også i retning af, at det er bedre, hvis man kan lade den nye direktør stå for det. Jeg har været fuldstændig indstillet på at stoppe nu for at give Lars Fruergaard den bedste mulighed for at komme i gang i 2017,« siger Lars Rebien Sørensen.

Verdens bedste selskab

Du blev kåret til verdens bedste topchef i efteråret 2015. Hvis du nu selv kunne vælge, skulle du så ikke have stoppet der?

»Det kan man sige, men jeg bemærkede også dengang, da det skete, at det jo var en kåring, som ikke tilfaldt mig, men som tilfaldt selskabet. Sådan nogle kåringer skal man ikke gå alt for meget op i, for alle og enhver ved jo, at jeg ikke er verdens bedste administrerende direktør, men jeg arbejder for verdens bedste selskab. Jeg vil selvfølgelig gerne være stoppet med en aktiekurs på toppen og de allerbedste udsigter for det næste år. Det har vi så ikke lige i øjeblikket, men det kommer.«

Du har arbejdet sammen med din afløser Lars Fruergaard Jørgensen i mange år, så du kender ham rigtig godt, men det er ikke en person, vi måske kender så godt i offentligheden. Hvem er Lars Fruergaard Jørgensen egentlig?

»Lars Fruergaard er jyde. Han er en rolig, besindig type med et utrolig skarpt intellekt. Han har stået for vores strategiplanlægning i flere år. Han har håndteret meget vanskelige operationelle problemstillinger i relation til kvalitet og vores produktionsside. Han har været udstationeret i USA og Japan. Hvis jeg skulle have en chef, ville jeg meget gerne have ham som chef,« siger Lars Rebien Sørensen.