Rødt kort til a-kraft vil give prischok

Selv om atomkraftulykken i Japan i går fik en lang række europæiske politikere til at tale for afskaffelse af energiformen i Europa, vil det være urealistisk at sige farvel til atomkraften de næste årtier. Akut afskaffelse af atomkraft ville udløse enorme prisstigninger på el - også i Danmark.

Foto: TEPCO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er helt urealistisk, at de nordiske lande skulle kunne klare sig uden atomkraft fra den ene dag til den anden. Sådan lyder vurderingen samstemmende fra energieksperter over for Berlingske Business, efter at de tragiske begivenheder i Japan i går fik en række europæiske lande - anført af Tyskland - til at trække i atomnødbremsen.

I det fælles nordiske elmarked Nord Pool kommer en fjerdedel af elektriciteten nemlig fra atomkraftværker, og derfor ville en beslutning om at lukke værkerne med kort varsel udløse det, energieksperter beskriver som »forfærdelige prisstigninger.«

Prisstigninger, der sandsynligvis ville overgå de rekordhøje elpriser, danskerne oplevede i en kort periode 7. december 2010. Her førte en planlagt vedligeholdelse og efterfølgende lukning af en række atomkraftværker i Sverige til historiens højeste elpriser i Danmark. I få timer betalte de danske el-kunder således omkring 15 kroner for en kilowatttime - hvor den gennemsnitlige elpris normalt er cirka 35 øre per kilowatttime før afgifter.

Live: Følg situationen minut for minut på B.dk

»Der ville ske en regulær priseksplosion, hvis man fra den ene dag til den anden valgte at tage de svenske og finske a-kraftværker ud af drift. Vi har simpelthen ikke mulighed for på kort sigt at erstatte så store mængder strøm med andre kilder, og det ville tvinge priserne op på et uhørt niveau. Samtidig ville det give store tekniske problemer på grund af manglende stabilitet på nettet, og det ville sandsynligvis udløse decideret mangel på strøm udvalgte steder,« siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

Tyske værker lukket

I Tyskland valgte regeringen i går at lukke syv ældre atomkraftværker indtil videre, samtidig med at man udsætter en planlagt forlængelse af levetiden for de 17 tyske a-værker. Tyskland vil dog ikke opleve nær så kraftige prisstigninger, som tilfældet ville være i Norden, da de syv værker, der bliver lukket, kun udgør en mindre del af den samlede tyske energiproduktion.

At afskaffe a-kraften i Europa - eller alene i Norden - er ifølge eksperter en gigantudfordring. Alene de nordiske atomkraftværker vil skulle erstattes af svimlende 30.000 MW off-shoremøller, viser foreløbige beregninger.

Derfor lyder vurderingen, at en eventuel udfasning af atomkraften mindst skulle løbe helt frem til 2050, hvis den skulle ske smertefrit.

»Der findes simpelthen ingen stabile alternativer på den korte bane. Man ville blive nødt til at udbygge kulkraftværkerne massivt, hvis man skulle erstatte atomkraften, og det er jo ikke noget særlig godt alternativ. I bedste fald kunne man bygge kulkraftværker med CO2-lagring, men det er en uprøvet og meget kostbar teknologi,« siger Lars Aagaard.

De negative udsigter for afskaffelse af atomkraften i Europa mildnede dog ikke aktiemarkedet i går.

Dagen bød på voldsomme kursfald for producenterne af atomkraftværker. Franske Areva er et af de selskaber, der er faldet mest. Siden i fredags er Areva-kursen faldet med over 20 procent.