Røde Stjerne skal slå Microsoft

Nordkorea har udviklet sit eget computerstyresystem, men det er kun et fåtal, der har computere og Internet-adgang i det lukkede land.

Sådan ser bunden af startskærmen ud på Røde Stjerne. Start-knappen er en rød stjerne, og kalenderen tæller ud fra, hvornår Nordkoreas grundlægger blev født. Skærmbilledet er fra den russiske bloggers side, http://ashen-rus.livejournal.com/4300.html Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det synes at være et oplagt eksamensemne på enhver markedsføringsuddannelse: Hvordan gør man et nyt produkt med begrænsede muligheder til et informationssystem, som kun få har adgang til - hvilket i øvrigt også vil gælde selve produktet - til en succes?

Spørgsmålet er, om det er meningen, at det overhovedet skal være det, Nordkoreas nye Microsoft-konkurrent.

Købt på gaden

Navnet er Røde Stjerne, et nordkoreansk udviklet computerstyresystem, som en russisk blogger, der studerer i det lukkede, asiatiske land, købte en kopi af på gaden for lidt under 30 danske kroner.

Nu har Sydkoreas Institut for Videnskabs- og Teknologipolitik (STPI) analyseret nyskabelsen og er ikke et øjeblik i tvivl om, at Røde Stjerne (på koreansk Pulgyn Peulh) er designet »til at kontrollere landets egen informationssikkerhed«. Men »på grund af de få tilgængelige programmer vil Røde Stjerne end ikke let kunne distribueres i Nordkorea,« siger STPI.

Nordkorea er et af verdens mest lukkede lande, hvor kun meget få indbyggere overhovedet ejer en computer eller har Internet-adgang, og hvor adgangen i givet fald er kraftigt censureret.

Egen kalender

Røde Stjerne bygger på det gratis styresystem Linux, som enhver har lov til at ændre på. Når man tænder, afspilles en populær koreansk folkesang, og kalenderen tæller fra den dag, hvor Nordkoreas grundlægger, Kim Il-sung (far til den nuværende diktator Kim Jung-il), blev født. Året i år er altså år 99.

Røde Stjerne rummer ellers blandt andet en kontorpakke à la OpenOffice, et faxprogram, et koreansk skakprogram samt Internet-programmet Firefox, der starter med den nordkoreanske regerings netsted som opstartsside.