Røde partier kræver ministeren ind i Volkswagen-skandale

Transportministeren må afkræve svar fra Volkswagen på, om bilproducentens miljøfusk også har fundet sted i biler på det danske marked, lyder det fra Socialdemokraterne og Enhedslisten.

Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Transportministerminister Hans Christian Schmidt (V) må få Volkswagen til at svare på, om den omfattende miljøsvindel med Volkswagens dieselmotorer i USA også har fundet sted i Danmark.

Det er kravet fra både Socialdemokraterne og Enhedslisten, der savner, at de danske myndigheder lægger pres på den tysk bilproducent.

»Danskerne har krav på at få sandheden at vide. Der er mange tusinde mennesker, der kører rundt i en diesel-Folkevogn (Volkswagen red.), og tænker »hvordan er det fat med min bil«. Derfor bør ministeren få det her afklaret hurtigst muligt,« siger Socialdemokraternes transportordfører, Rasmus Prehn (S).

Han peger på, at partikeludledning kan føre til tidlig død og sygdom. Derfor konkluderer Rasmus Prehn, at det i værste fald kan udgøre en øget sundhedsrisiko, hvis bilerne oser mere, end myndighederne har tilladt.

Prehn bakkes op af sin ordførerkollega Henning Hyllested (Ø) fra Enhedslisten. Han understreger, at det er umuligt at kontrollere, hvor meget bilos skader, hvis bilproducenterne sminker, hvor meget deres biler rent faktisk forurener.

»I en tid, hvor vi diskuterer miljøbelastning helt vildt, er det afgørende, at vi kan stole på de informationer, der kommer fra fabrikanterne. Ellers er der ingenting, der hænger sammen mere,« siger Henning Hyllested, som ligeledes opfordrer transportministeren til at gå ind i sagen:

»Man er nødt til at få kontrolleret, at de biler, der er i Danmark, rent faktisk overholder det, som fabrikanten oplyser.«

Hos Trafik og Byggestyrelsen oplyser man, at man fra dansk side afventer, hvad de tyske myndigheders undersøgelse af Volkswagen konkluderer.

»Typisk er det de tyske godkendelsesmyndigheder, der udsteder disse godkendelser for Volkswagen. De tyske myndigheder er dermed ifølge EU-reglerne ansvarlige for at sikre, at bilerne opfylder kravene,« skriver styrelsen i et svar til Berlingske Nyhedsbureau.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra transportminister Hans Christian Schmidt.

Der kører omkring 250.000 Volkswagen-biler rundt i Danmark.