Røde finansbaroner slår blå banker

Fagbevægelsens finanskoncerner har i tiden efter krisen formået at overgå langt størsteparten af de kommercielt drevne banker på både indtjening og vækst.

Arbejdernes Landsbank har opnået resultater, som de andre "blå" banker kun kan drømme om. Det nyder fagbevægelsen godt af i form af solide afkast. Foto: Ole Christiansen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Arbejderne slår erhvervslivets elite på egen hjemmebane. Det kan en ny og overraskende tendens inden for finansverdenen kortes ned til.

I en ny artikelserie med titlen »De røde milliarder« kortlægger Berlingske Business det specielle fænomen, at fagforeningernes gamle finansielle institutioner overhaler de kommercielle banker, både når det gælder egenkapitalforrentning, vækst og i nogle tilfælde også innovation.

Mest markant blandt bankerne er Arbejdernes Landsbank, som i 2012 leverede en egenkapitalforrentning på 13,5 pct. og nåede 12,5 pct. i første halvår 2013 – omregnet til helår. Det ligger over Danske Bank-koncernens drøm om at nå 12 pct., hvad banken ingenlunde er i nærheden af nu. Også på udlånsvækst, som mange banker higer efter i efterkriseårene, ligger arbejderbanken på fire pct., mens væksten er negativ i både Danske Bank, Nordea Danmark og Sydbank.

Arbejdernes Landsbank ejes af 3F, HK, Dansk Metal, FOA og Fødevareforbundet NNF og må således siges at være en rigtig rød bank.»Man må sige, at det er et ejerskab, som dokumenterer, at fagbevægelsen er i stand til at drive en god forretning,« siger Arbejdernes Landsbanks topchef, Gert Jonassen, og tilføjer: »Mange har sagt, at bankens bestyrelse ikke er præget af forretningsfolk, men det passer ikke. De sidder i spidsen for et forbund med 350.000 medlemmer og 1.000 ansatte. Det er en stor virksomhed og ikke nogen let virksomhed at drive.«

For bankekspert og seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet hænger succesen i Arbejdernes Landsbank nøje sammen med en udbredt konservatisme i Arbejdernes Landsbanks forretningsdrift.

»De har jo i mange år, også da det gik godt, været nærmest kedelige i deres performance, men kedelig er næsten lig med stabil.«

Også Lån & Spar Bank, der ejes af bl.a. Politiforbundet, Danmarks Lærerforening og har lærerfomand Anders Bondo Christensen som formand, har held til at vokse markant mere end gennemsnittet og f.eks. i 2012 totalt overgå de kommercielle banker på indtjening.

Også det er med til at underbygge tendensen om, at fagforeningsejede virksomheder ikke behøver at være dårligt drevet.

»Der er ingen grund til at tro, at en kooperativ virksomhed skal have dårligere performance, fordi den er ejet på den måde,« siger Lars Krull.