Rockwool-topchef: Vi har fortsat vores positive momentum

Rockwool har i årets tre første måneder præsteret fremgang på driften trods dalende salg. Og det er især stenuldsproducentens spareprogram, som er årsagen til, at det er lykkedes for Rockwool, forklarer selskabets topchef.

Rockwool har i årets tre første måneder præsteret fremgang på driften trods dalende salg. Og det er især stenuldsproducentens spareprogram, som er årsagen til, at det er lykkedes for Rockwool, forklarer selskabets topchef. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ser man på Rockwools EBIT-margin, der er udtryk for, hvor godt et selskab er til at omsætte sit salg til indtjening, overrasker den da også markant positivt. I regnskabet for første kvartal kunne Rockwool notere en EBIT-margin på 8,4 pct. Til sammenligning havde analytikerne ifølge en rundspørge foretaget af Ritzau Estimates ventet en EBIT-margin på 6,2 pct., samtidig med at den lød på 5,2 pct. i tilsvarende kvartal i 2015.

Overordnet betegner Jens Birgersson, der er administrerende direktør for Rockwool, da også regnskabet for januar, februar og marts som tilfredsstillende.

»Vi så et let positivt momentum i tredje kvartal 2015, og i fjerde kvartal var vi oppe med 1,9 pct. i marginen i forhold til samme kvartal året før. Nu - i første kvartal - har vi videreført nogle af de forandringer, vi har igangsat,« forklarer Jens Birgersson til Ritzau Finans.

Fremgang på bundlinjen

På isoleringsgigantens bundlinje kommer det positive momentum til udtryk ved, at Rockwool i første kvartal 2016 leverede et resultat før og efter skat på henholdsvis 40 og 28 mio. euro mod analytikernes forventninger om et overskud på 28,0 mio. euro før skat og på 19,7 mio. euro efter skat.

- Der er flere forhold, der står bag. Vores fabrikker kører meget godt med solide forbedringer af produktiviteten. Dertil kommer en portion inflation. Vi har haft et turn around i for eksempel Asien, hvor vi nu er sunde igen. Men den vigtigste del er vores transformationsprogram, forklarer Jens Birgersson med henvisning til et omfattende spareprogram, som Rockwool igangsatte i 2015.

Lidt skuffende omsætning

Fremgangen i indtjeningen er realiseret, til trods for at Rockwool har oplevet et fald i salget. Stenuldsproducenten kom ud af første kvartal 2016 med en omsætning på 494 mio. euro. Analytikerne havde ellers på forhånd sigtet efter en omsætning på 506,0 mio. euro, samtidig med at isoleringsproducenten på posten præsterede en omsætning på 499,3 mio. euro i første kvartal af 2015.

»Jeg har tidligere meldt ud, at første kvartal vil være lidt svagere. Så salget er, som jeg havde forventet,« påpeger Jens Birgersson.

Ifølge topchefen er der flere forhold, der er årsag til, at salget er gået tilbage. Det drejer sig blandt andet om, at salget fortsat er vigende i det økonomisk hårdt pressede Rusland - som er et af Rockwools store markeder. Dertil kommer, at Rockwools Industrial & Technical insulation-forretning er udfordret af lave investeringer i olie- og gasrelaterede industrier.

»Et tredje forhold er, at vi har ændret prisstrukturen og skruet lidt op for nogle af priserne i første kvartal. Når man gør det, kan man let have en måned, hvor man er nødt til at tilpasse bestemte ting. Og det har vi for eksempel set i Frankrig. Men der er tale om en meget begrænset effekt,« forklarer Jens Birgersson.