Rockwool-succes i farezonen

Med en kursstigning på over 1.200 procent på fem år fremstår Rockwool som en fuldbåren succeshistorie - med ambitiøse planer om ekspansion. Men planerne er pludselig kommet i fare: Topchef Eelco van Heel erkender, at den finansielle krise i USA også kan få konsekvenser for Rockwool.

Hollandsk fødte Eelco van Heel har i sine tre et halvt år i spidsen for Rockwool kun oplevet fremgang, vækst, succes. Han har fortsat den ekspansive linje, hans forgænger Tom Kähler lagde efter Murens fald og udsigten til en glansfyldt epoke for det ellers lidt oversete og uinteressante Rockwool.

Eelco van Heels strategi med fortsat udbygning af produktionen med nye fabrikker og ekstra produktionslinjer lagt til eksisterende anlæg har leveret helt usete vækstrater. Fra et-cifrede vækstprocenter endte hans første fulde år i chefstolen, nemlig 2004, med en vækst på 11,3 procent. Men i år kommer virksomheden til at slå alle hidtidige rekorder på den front. Efter det netop afsluttede tredje kvartal var omsætningen plus 25 procent i forhold til sidste år. For hele året ventes en salgsvækst på 22 procent, et historisk højt niveau i Rockwool. Samme retning har overskudsgraderne taget.

Dog har udviklingen været endnu sødere for Rockwools nærmeste konkurrent, franske Saint Gobain, der konsekvent gennem årene har haft en bedre indtjening end Rockwool. Til gengæld vokser danskerne markant mere end franskmændene. Med sine glasuldsmaterialer solgt under navnet Isover er Saint Gobain vokset endnu mere, ligesom det familieejede, tyske Knauf har fået lagt ekstra styrke til med overtagelsen af konkurrenten Heraklith.

Indtil videre har det ikke formået at slå skår i glæden for Eelco van Heel. Det vil sige indtil nu. For efter at have afvist alle bekymrede udtalelser om, at den finansielle subprime-krise i USA også vil ramme Rockwool, erkender han nu, at den amerikanske lånekrise risikerer at nå hele vejen til Hedehusene. Det kan ikke alene få betydning for den aktuelle forretning – men også fremtidens Rockwool.

”Det kommer til at have en effekt – en negativ effekt,” konstaterer van Heel.

Byggemarkedet er altid et godt barometer på samfundsøkonomiens tilstand. Derfor har aktiemarkedet allerede i nogen tid spekuleret i, hvilken betydning den finansielle krise i USA vil få for danske virksomheder, der leverer til byggeindustrien. Ingen er uberørte. En sammenligning af kursændring over de seneste tre måneder for store danske producenter af byggematerialer viser, at både Spæncom, Rockwool, H+H International og FLSmidth har mistet kurspoint i perioden. Størrelsesmæssigt i nævnte rækkefølge. Spæncom har lidt mest med et kursfald på 48 procent, Rockwool og H+H henholdsvis 35 og 32 procent, mens FLSmidth har kunnet nøjes med et fald på blot fem procent. Var Velux børsnoteret, ville sikkert også den virksomhed være ramt.

Læs om Rockwools ekspansionsplaner for 3,7 mia. kr. i Berlingske Nyhedsmagasin fredag 7. december.