Rockwool: Skal tilbage på sporet trods råvareudsving

Efter en blandet afslutning i 2016 med kun moderat organisk vækst skal Rockwool meget gerne tilbage på sporet med sit første kvartalsregnskab for 2017, der bliver præsenteret torsdag morgen.

Arkivfoto. Efter en blandet afslutning i 2016 med kun moderat organisk vækst skal Rockwool meget gerne tilbage på sporet med sit første kvartalsregnskab for 2017, der bliver præsenteret torsdag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regnskabet ventes da også at vise bedre momentum hos den danske isoleringsvirksomhed, lyder vurderingen fra Janne Vincent Kjær, der er aktieanalytiker hos Jyske Bank, hvor hun blandt andet følger med i Rockwools udvikling.

»Vi skulle selvfølgelig meget gerne se, at den organiske vækst tiltager sammenlignet med den noget skuffende vækst på 0,8 pct., vi så i fjerde kvartal. Og det forventer jeg også helt klart, at vi kommer til at se,« siger Janne Vincent Kjær.

I første kvartal af 2016 landede den danske producent af stenuld et driftsoverskud (EBIT) på 42,4 mio. euro, mens omsætningen endte på 494,3 mio. euro.

For dette års første tre måneder vil den organiske vækst blandt andet nyde godt af flere handelsdage, som ifølge aktieanalytikeren alene ventes at bidrage med omkring 3 pct.point til væksten.

»Men selv hvis man justerer for det, så burde der også være en underliggende forbedring i væksten sammenlignet med fjerde kvartal. Så det vil jeg selvfølgelig kigge efter, ligesom jeg vil se efter ordlyden omkring Tyskland og Frankrig, og om der er tegn på bedring i de lande,« forklarer Janne Vincent Kjær.

STYRKET RUBEL KAN MODSVARE HØJERE RÅVAREPRISER

Når det gælder indtjeningssiden, ventes marginerne hos Rockwool at blive sat under pres af højere råvareomkostninger - særligt i forhold til kontraktpriserne på koks, som i januar 2017 kostede 40 til 45 pct. mere sammenlignet med et år tidligere.

»Hvis vi kigger isoleret på den stigning, der har været i mange af inputpriserne, kommer det nok til at få en negativ effekt på marginen i første kvartal. Så er der så nogle andre faktorer, der trækker den anden vej - blandt andet har vi set en styrkelse af rublen, som alt andet lige burde trække i den anden retning. Alt i alt tror jeg, at vi kommer til at se en flad til svagt stigende margin i første kvartal.«

»Men selvfølgelig burde særligt de stigende kokspriser få en negativ effekt på marginen - også for helåret. Vi har trods alt set, at kokspriserne er steget pænt sammenlignet med sidste år, så det burde trække ned med omkring 1 pct.point for marginen isoleret set,« vurderer Janne Vincent Kjær.

KONKURRENT-REGNSKAB TEGNER GODT

Et andet væsentligt forhold bliver, om Rockwool er lykkedes med at gennemføre prisstigninger i første kvartal. I slutningen af april kunne den franske byggematerialekoncern Saint-Gobain, som bevæger sig inden for samme segment som den danske isoleringsvirksomhed, nemlig præsentere et stærkt regnskab for årets første tre måneder, hvor den organiske vækst endte på 7,6 pct.

»Saint-Gobain har været ude og hæve sine priser med 1,6 pct., så noget kunne indikere, at de har haft held med at få gennemført prisstigninger over for kunderne. Det skal man også kigge efter i ordlyden fra Rockwool, selv om de nok bliver noget hårdere ramt af de her stigende kokspriser end Saint-Gobain,« siger Janne Vincent Kjær.

Aktieanalytikeren fra Jyske Bank, der har en »reducer«-anbefaling af Rockwool-aktien, venter en organisk vækst på 7,2 pct. i første kvartal og en overskudsgrad på 8,8 pct. for det danske selskab.

Op til kvartalsregnskabet venter Rockwool for hele 2017 en vækst i omsætningen i lokale valutaer på 2-4 pct. og en overskudsgrad lidt over 10 pct.

For at kunne retfærdiggøre en "køb"-anbefaling mener Janne Vincent Kjær, at der enten skal komme en acceleration i den organiske vækst til mere end 7 pct. årligt eller en stigning i overskudsgraden til minimum 12 pct., hvilket efter hendes mening er vanskeligt på grund af de stigende inputpriser.

Regnskabet fra Rockwool ventes offentliggjort torsdag 18. maj klokken 08.30.