Rockwool: Europa er sygt

Den danske stenuldsproducent Rockwool kan for alvor mærke krisen i Europa. En sygdom hærger det store eksportmarked, mener selskabets administrerende direktør.

Rockwool har på verdensplan 9.300 ansatte – her er en af dem i gang med produktionen af isoleringsmateriale på fabrikken i Øster Doense ved Hobro. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europa er ramt af en sygdom. Væksten er lav, usikkerheden er høj og de fremtidige målsætninger er uklare.

Det er budskabet fra Rockwools administrerende direktør, Eelco van Heel, i tilknytning til selskabets just aflagte årsregnskab. Det europæiske marked står for to tredjedele af stenuldsproducentens omsætning, og det er ikke for sjov, at den adm. direktør taler om »den europæiske syge«.

»Konjunkturerne er i bund, og byggebranchen er på sit laveste niveau i Europa i mange år. Her er vi i Rockwool specielt hårdt ramt i Spanien, Storbritannien, Holland og Danmark. Tyskland og til dels Frankrig går dog fortsat godt,« siger direktøren.

Rockwool producerer stenuld samt andre typer isolering og beskæftiger 9.300 mennesker på verdensplan – heraf 700 i Danmark. Omsætningen nåede sidste år op på 14,7 mia. kroner, og årets resultat steg til 774 mio. kroner. Krisen i Europa påvirker også investeringslysten.

»Vi kommer ikke bare til at åbne fem fabrikker i Kina og satse udelukkende på det. Vi bliver i Europa, men når det er sagt, så ligger vores største investeringer i 2012 i netop Kina og i USA, hvor vi forventer større vækst,« siger Eelco van Heel.

Politiske rammevilkår er vigtige for koncernen, men Rockwools administrerende direktør tvivler på, at Syd- og Østeuropa vil gennemføre grønne investeringer i det planlagte omfang under den nuværende krise.

»Jeg tror helt afgjort, at de nuværende grønne ambitioner vil blive skruet tilbage. Jeg tror ikke, at de vil blive taget af bordet, men i takt med, at den økonomiske virkelighed får endnu hårdere fat, bliver man nødt til at skrue stille og roligt ned for ambitionerne,« siger Eelco van Heel.