Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danske virksomheder er ikke gode nok til at udnytte robotteknologi til at effektivisere produktionen.
På trods af et stort potentiale bliver der ikke investeret nok, viser en frisk undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA.
»Siden finanskrisen har især de små og mellemstore virksomheder holdt igen med at investere i ny teknologi. Nu er der gået et par år, og vi er ikke i krise længere, og det er vigtigt; både for vores konkurrenceevne og deres egne overlevelsesmuligheder, at de begynder at udvikle sig i den rigtige retning,« siger Frida Frost, formand for IDA.
I undersøgelsen vurderer IDAs industripanel, at virksomhederne kan øge produktiviteten med minimum 18 procent svarende til et potentiale på mindst 18 milliarder årligt. Og den effektivisering er tiltrængt. Den danske produktivitet sakker bagud i forhold til de lande, vi sammenligner os med, og vi risikerer at miste virksomheder og arbejdspladser.
»Det er simpelthen et must, at vi er konkurrencedygtige – også i vores produktion. Hvis vi ikke er det, bliver varerne lavet et andet sted. Det her handler om at bevare så mange virksomheder som muligt på dansk jord. Hvis vi ikke gør noget, mister vi hele arbejdspladsen, og ikke kun dele af den,« siger Frida Frost.
Trelleborg Sealing Solutions, en del af Trelleborg Gruppen, der arbejder med avanceret polymerteknologi, er en af de danske virksomheder, der for godt to år siden kastede sig ud i roboteventyret.
»Vi havde kigget på det med mellemrum de seneste ti år, men var altid endt med at svare nej. Robotter var tidligere meget store, og samtidig skulle man af med mellem en halv og en hel million kroner. Men så dukkede der en ny robot op. Den er lille og kan bevæge sig uden afskærmning, og så koster den omkring 150.000 kroner. Så blev det pludselig interessant for os,« fortæller Jesper Riis, der leder produktionen på Trelleborg Sealing Solutions fabrik i Helsingør.
Robotarmen var først tænkt som et forsøgsprojekt, men allerede inden den var kommet på plads, var den administrerende direktør så interesseret, at han bestilte seks mere. I dag har fabrikken 21 robotter i produktionen, og der er 11 mere på vej.
»Det er simpelt og intuitivt at arbejde med robotterne. Man kan eksempelvis tage den i hånden, bogstaveligt talt, og vise den, hvad den skal gøre,« siger Jesper Riis.
Robotterne har tidligere fået skylden for, at ufaglærte arbejdspladser i industrien forsvinder. Men ifølge Kurt Nielsen, centerchef for Teknologisk Instituts center for robotteknologi, er det en myte uden hold i virkeligheden:
»På den korte bane erstatter man muligvis en medarbejder med en robot, men over tid viser det sig, at virksomhederne klarer sig bedre og bliver mere konkurrencedygtige. Det betyder, at man fastholder arbejdspladser og skaber vækst, der i den sidste ende betyder flere medarbejdere.«
Beskæftigelsen i industrien er faldet fra 439.000 ansatte i 2003 til 287.000 i 2013, men ifølge Kurt Nielsen ser man i øjeblikket, at virksomhederne hiver produktionen hjem til Danmark igen. Den udvikling giver han automatiseringen en stor del af æren for.
Frida Frost understreger, at det er essentielt at fastholde arbejdspladser i produktionen, hvis Danmark skal udvikle sig som videnssamfund:
»Vi skal leve af viden og innovation i fremtiden, og vores innovative evner hænger sammen med produktionen. Mister vi produktionsenhederne, mister vi dem, der ved mest om materialerne. Og med dem mister vi en stor del af kæden for rigtig god innovation,« understreger hun.