Robotter skaber også nye job

Automatisering kan erstatte levende ansatte - men i mange tilfælde også bevare arbejdsplader, lyder det fra Center for Robotteknologi.

Det er nok ikke robotter som disse, som skal hjælpe med jobskabelsen, men potentialet i robot -og velfærdsteknologi er enormt mener eksperter. Fold sammen
Læs mere
Foto: SIMIN WANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svejseren på Lindøværftet er væk, og de nedlagte job på Wittenborg kommer heller ikke tilbage. Til gengæld er potentialet enormt på nye områder som robot- og velfærdsteknologi. Robotterne skal erstatte ansatte i produktionen, men de skaber også nye job på Fyn, skriver Fyens Stiftstidende.

- Vi kan ikke erstatte Lindø-værftet, men vi kan skabe langt flere job, end der nogensinde har været på Lindø, hvis det, vi arbejder med, lykkes.

Så kontant lyder det fra Claus Risager, leder af Center for Robotteknologi i Forskerparken i Odense. Her er man på blot en håndfuld år vokset fra to til 49 ansatte.

- Det er et område, der er spået en vækst, som ikke ret mange andre områder har, siger Claus Risager.

Han peger på, at ud af landets 5.000 produktionsvirksomheder er det i dag kun de 500, der anvender robotter.

- Og af dem er måske kun de 50 gode til det, siger han.

I øjeblikket arbejder centrets ansatte og samarbejdspartnere på hele 110 konkrete udviklingsprojekter inden for robot- og velfærdsteknologi. Et projekt går ud på at oplære robotter til at overtage produktionsmedarbejderes plads ved de danske samlebånd.

- Robotten skal simpelthen lære arbejdet ved traditionel sidemandsoplæring, så medarbejderen bliver robot-operatør, siger Claus Risager.

En robot fra fynske Universal Robots er under oplæring til at overtage nedslidende arbejde på fjerkræslagterier.

- Robotter kan dermed være med til at sikre, at virksomheder ikke flytter ud af landet, forklarer han.