Robotter malker køer og laver ost

Robotter hos landmændene og i mejeriindustrien vinder frem. Over en fjerdedel af mælken er malket af robotter.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere køer malkes af robotter, og mere af osten på mejeriet bliver også behandlet af robotter uden berøring af menneskehænder. Sådan er virkeligheden i mejeriindustrien år 2011.

Omkring 27 procent af den danske mælk er malket af robotter i dag. Og på både små og store mejerier tager robotterne sig i stigende grad af de tunge løft og pakningen af oste, skriver nyhedsmagasinet Mejeri.

Industrirobotterne er kommet for at blive - og der bliver flere og flere af dem. I den danske industri generelt er antallet steget fra 1763 i år 2000 til 4863 i 2009, viser tal fra teknologinetværket Robocluster. Mejeribranchen er en af de brancher, som for alvor har taget teknologien til sig i de seneste år.

Det starter faktisk helt ude i stalden, hvor fuldautomatiske malkerobotter i dag står for malkningen af 27 procent af den samlede danske mælkeproduktion. Inde på mejeriet tager store industrirobotter sig af stadig flere af de tunge opgaver med at pakke de færdige produkter. Men i de senere år har robotterne bredt sig længere og længere ind i produktionen.

På Arla Foods store ostemejeri i Taulov er der i dag 25 industrirobotter til at understøtte en årlig produktion af 27.000 ton gul ost.

- Vi startede for omkring 10 år siden med robotter til de helt tunge løft i pakkeriet, men i dag bruger de også robotter til voksbehandling, udskæring og detailpakning af ost, siger pakkerichef Michael Nørgaard.

På det mindre, men meget renommerede Them Andelsmejeri ved Silkeborg er robotterne også kommet i brug.

I Them produceres årligt 5000 ton ost, og her indsatte man en pakkerobot i 2009. Nu har mejeriet købt én skærerobot, som kan opskære osten i alle tænkelige størrelser med en hastighed på et snit per sekund.

Mejeribestyrer Svend Andersen er overbevist om, at robotteknologien vil brede sig i de kommende år. Også til de helt små mejerier.

- Alene de skærpede krav til arbejdsmiljø vil gøre det nødvendigt at indføre den slags teknologi, siger han.

/ritzau/