Robotter kan også sætte folk i arbejde

Vi er bange for at blive overflødige, når de overtager vores job. Men måske er robotter ikke så stor en trussel alligevel. Industrien peger på positive effekter og nye job. Ekspert bakker op.

Danskere har en skræk for robotter, fordi vi tror, de kommer og tager vores job. Men faktisk kan det skabe nye arbejdspladser, hvis danske virksomheder vælger at investere i robotter. Det er budskabet fra DIRA ved et robotarrangement på Københavns Hovedbanegaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kan løfte enorme vægte, som ville kunne sygemelde en almindelig medarbejder i flere uger med dårlig ryg, og de kan producere en vare i samme høje kvalitet hver eneste gang. Robotter er skræmmende effektive, og i følge ny forskning fra Oxford Universitet vil de være med til at fjerne en lang række jobfunktioner inden for tyve år.

Men robotter kan faktisk også skabe arbejdspladser. Det er i hvert fald budskabet ved robotmessen DIRA Roadshow, som Dansk Robot Netværk står bag.

»Man har en forkert ide om, at robotter tager arbejde, men ved at investere i en robot kan man være mere produktiv, øge konkurrenceevnen og tjene flere penge. Derfor kan man gøre sin virksomhed større og ansætte flere folk,« siger Simon Hoffgaard fra DIRA.

 

Han er ikke bange for at ruske op i robotdebatten en ekstra gang, fordi han mener, mange overser robotternes potentiale. Og budskabet finder til en vis grad opbakning hos Mads Thimmer, der er medstifter og administrerende direktør hos det teknologiske videnscenter Innovation Lab:

»Jeg tror bestemt, det skaber arbejdspladser, men jeg tror også, der er nogle, der bliver nedlagt samtidig. Men jobbene opstår bare i nye industrier og i nogle andre sammenhænge,« siger han.

Nye jobfunktioner

I følge Mads Thimmer er det især i de ufaglærte, manuelle job, at robotterne vil overtage arbejdet. Til gengæld vil der opstå nye jobfunktioner, når en virksomhed investere i en robot:

»Der kan typisk skabes arbejdspladser ved, at der opstår nogle nye industrier. Der skal bruges reservedele til de her robotter, nogle skal optimere dem og servicere dem, og der opstår nye produkter på baggrund af robotterne, som der er nogle, der skal distribuere,« siger han.

Det er en af de virksomheder, der deltager ved robotmessen, et godt eksempel på. Trelleborg Sealing Solutions er en dansk virksomhed, der leverer tætninger til eksempelvis fly. Virksomheden købte deres første robot i 2012 med håbet om, at det ville hjælpe produktionen.

»Under og efter finanskrisen reducerede vi voldsomt i antallet af medarbejdere. Det var hårde tider, så vi ledte efter måder at blive mere effektive i vores produktion,« siger produktionsteknisk chef Jesper Riis.

I dag har virksomheden investeret i 42 robotter og otte er yderligere bestilt. Det har betydet, at man har haft råd til at ansætte et sted mellem 30-50 medarbejdere yderligere på bare to år.

»Kostprismæssigt bliver det billigere. Det betyder, at vi har råd til at ansætte flere folk i blandt andet produktionen i takt med, at vi også producere mere,« siger Jesper Riis.

Fortsat usikkerhed

Selvom der findes lykkelige eksempler på virksomheder, der har skabt nye arbejdspladser ved at købe robotter og bruge dem i produktionen, er Mads Thimmer ikke i tvivl om, at de nedslående tal fra England er korrekte.

»Robotter gør ikke mennesker overflødige, men hvis man vil være rimelig sikker på sit job, så skal man nok satse på at finde sig et arbejde som i ældreplejen eller på sygehuse, hvor man har med mennesker at gøre. Det er i sådanne job, man sidst vil lade robotter gå ind og overtage arbejdet,« siger han.

Alligevel mener Mads Thimmer ikke, man skal være kede af robotternes indtog:

»Jeg tror, robotter vil skabe flere arbejdspladser på sigt, når man kigger på alternativet, nemlig ikke at bruge dem. For det er ikke rigtig et alternativ. Hvis konkurrenterne effektiviserer med blandt andet robotter, så bliver det svært for danske virksomheder at vedligeholde konkurrenceevnen. Så risikerer man at tabe sin virksomhed, og så er alle arbejdspladser jo tabt.«