Robotter dyster i sumo-brydning

Danske robotbyggere stillede fredag op til mekanisk sumobrydning på Aalborg Universitet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


Fredag stillede tolv hold fra folkeskoler og seks hold fra HTX og almene gymnasier op til Robotkonkurrencen 2010 på Aalborg Universitet. Dysten på universitetets Sektion for Automation & Kontrol skulle vise mulighederne inden for naturvidenskab, teknik og it og samtidig skabe opmærksomhed om forskningen i robotteknologi.

De deltagende robotterne blev sat ind i en cirkel og skulle kæmpe mod hinanden, ganske som når japanske sumo-brydere forsøger at skubbe hinanden uden for kamppladsen.

Folkeskolerne dystede med robotter skabt ud fra Lego Mindstorms-byggesæt, mens AAU havde udstyret gymnasierne med robotbyggesæt fra det mere avancerede Parallax.

Begge systemer arbejder elektriske motorer, sensorer, programmerbare klodser og tekniske elementer såsom gear, aksler og bjælker, og ud fra disse muligheder havde holdene bygget robotter, der kunne lokalisere og angribe modstanderen for at presse den ud af banen.

Førstepræmien i folkeskoledysten gik til holdet fra holdet fra Biersted Skole og deres robot QRT. I gymnasiekonkurrencen gik pengepræmien til Viborg Gymnasium og robotten Maximum Kick, som de også fik lov til at beholde.