Robocrop i kamp med ukrudtet

Nu får de økologiske planteavlere en hånd af Robocrop i jagten på ukrudtet.

Det er hårdt arbejde at luge ud i ukrudten, men der er håb forude. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Robocroppen finder ukrudtet og luger det væk med minimal brug af pesticider, og selv om den ikke er prøvet på dansk jord endnu, ser sukkerroedyrkere muligheder i den teknologiske udvikling. Det skriver Landbrug og Fødevarers ugemagasin Foodculture.

- Der er afprøvet landbrugsrobotter før, men hidtil har præcisionen ikke været god nok. Robotten skal kunne se forskel på nytteplante og ukrudt og køre med en acceptabel hastighed for at være brugbar, men hvis denne maskine kan udføre et tilfredsstillende arbejde, så er der bestemt muligheder for at spare på brugen af pesticider i sukkerroedyrkningen, forklarer Faglig sekretær for Danske Sukkerroedyrkere, Klaus Sørensen.

Desuden kan manuel lugning for fremtiden være en saga blot i landbruget, mener Lab Agent i Innovation Lab, Thomas Wittenburg.

- I Japan har man allerede fuldautomatiske robotter til at så ris. Man vil sagtens kunne se såning, høst og lugning blive fuldautomatisk i Danmark inden for ti år. Men det kommer til at kræve nogle investeringer, siger han.