Ro på: Olien bliver ikke så meget dyrere

Oliepriserne er steget voldsomt siden slutningen af januar, men ifølge ny international analyse vil oliens comeback mod højderne ikke fortsætte med samme fart.

Foto: Kristoffer Juel Poulsen. Stigende udbud kan presse pris længere ned. Der bliver produceret mere olie, end der er behov for i øjeblikket. Det er med til at presse de globale oliepriser ned på niveauer, som minder om dem fra finanskrisens hårdeste perioder. FOTO: Kristoffer Juel Poulsen/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Du skal ikke frygte, at benzinpriserne er på vej tilbage mod de 13 kroner for en liter lige med det samme, hvis man altså skal tro en ny international analyse.

Priserne på Nordsøolie er siden slutningen af januar steget fra et niveau omkring 48 til næsten 60 dollars per tønde, og det kan måske få nogen til at tro, at oliepriserne er på vej op til et højt niveau igen.

Men en analyse fra BlackRock Investment Institute (BII) spår, at olieprisen lægger sig stabilt omkring de 60 dollars i år og 70 dollars frem mod 2017.

Dermed er vurderingen, at priserne ikke stiger voldsomt lige med det samme, og igen kommer op i niveauet omkring de 100 dollars, hvor olieprisen lå sidste år. BII tror til gengæld, at de 45-48 dollars, olien rundede i en kort periode, var udtryk for et absolut lavpunkt, som man ikke vil komme i nærheden af igen.

Den primære årsag til de lave oliepriser er det enorme udbud, som i høj grad er båret af USAs skifergaseventyr, der fortsætter ufortrødent. USA har siden 2006 oplevet store stigninger i markedsandelen af oliemarkedet, og i 2013 stod USA for hele 13,7 procent af verdens olieproduktion mod 9,8 procent i 2006. USA har dermed overhalet Saudi Arabien som verdens største producent af olie og gas.

Analysen fra Blackrock viser også, hvem der er vindere og tabere af de lave oliepriser. De største vindere af lave oliepriser er forbrugerne, olieimportører og detailhandlen. Taberne er især nogle olieeksporterende lande som Venezuela og Nigeria og den grønne industri.