Rivalers skilsmisse får Novo-aktien til at stige

Eli Lilly og Amylin har meddelt, at de opløser samarbejde om diabetes-middel.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere måneders indbyrdes strid mellem amerikanske Eli Lilly og partneren Amylin om samarbejde inden for diabetesområdet er endt i skilsmisse. De to selskaber har netop meddelt, at de standser samarbejdet, som blandt andet omfatter markedsføring af midlet Byetta, der i øjeblikket er eneste konkurrent til Novo Nordisks succesmiddel Victoza.

Allerede ved udgangen af denne måned får Amylin overdraget det fulde ansvar for udvikling og kommercialisering af Byetta i USA; de resterende markeder verden over følger med frem til udgangen af 2013.

Nyheden bliver vel modtaget af Novo Nordisks investorer. På en dag, hvor kursen på Novo Nordisk-aktien i forvejen ligger i plus, har kursen fået et ekstra nøk opad efter at nyheden blev offentliggjort. Aktien stiger 2,36 procent til kurs 607 omkring klokken 13.30.

Efter at Victoza, der skal tages én gang om dagen mod Byettas to gange om dagen, er kommet på markedet, er salget gået i stå. Samtidig er de to selskaber løbet ind i problemer med at få godkendt en langtidsvirkende variant af stoffet på det vigtige amerikanske marked.

Eli Lilly, der også sælger insulin, har derfor valgt at indlede samarbejde med tyske Boehringer Ingelheim om udvikling og salg af nye produkter til det lukrative marked for behandling af type 2-diabetes. Det førte til protester fra Amylin, der indledte en retssag mod Eli Lilly for at misrøgte partnerskabsaftalen. Med afslutningen på partnerskabet trækker Amylin sit søgsmål tilbage.

Amylin skal betale et engangsbeløb på 250 millioner kroner dollar eller knap 1,5 milliard kroner og 15 procent af det fremtidige salg af Byetta, lige som Amylin skal betale milipælsbetaling og give Eli Lilly andel i et eventuelt fremtidigt salg, hvis Bydureon bliver godkendt i USA, og det lykkes at udvikle andre varianter af Byetta.