Rivaler presser FLS til øget effektivisering

F.L. Smidth & Co. skal sandsynligvis skære yderligere 300- 350 mio. kr. af sine omkostninger, hvis koncernen i 2015 skal være lige så effektiv som sine vigtigste skandinaviske rivaler.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

F.L. Smidth & Co. skal sandsynligvis skære yderligere 300- 350 mio. kr. af sine omkostninger – i tillæg til de 750 mio. kr., der allerede er varslet – hvis koncernen i 2015 skal være lige så effektiv som sine vigtigste skandinaviske rivaler. Det viser en analyse af FLSmidth og de nære konkurrenter, Økonomisk ugebrev har udarbejdet. FLS, der fremstiller produktionsanlæg til mine- og cementbranchen, vars­lede i august effektiviseringer og en række nedskrivnin­ger, der slår igennem i det seneste tremåneders-regnskab og skygger for, at koncernen reelt har et driftsoverskud på omkring en halv milliard per kvartal.

Kvartalets elendige bundlinje efter de særlige ned­skrivninger kan således bane vej for reel indtjeningsvækst i løbet af et par år. Det skal ske ved hjælp af en plan, der egentlig skulle have bragt overskudsgraden på niveau med rivalernes. Men det mål kan nu blive svært at nå. I løbet af de seneste uger har adskillige af de vigtigste kon­kurrenter nemlig også varslet nye ambitiøse spareplaner. Går det som udmeldt, vil planerne sikrer, at de fortsat vil være mere effektive end FLS.

Dermed er kapløbet om at nedbringe omkostninger blevet meget tydelig blandt de virksomheder, der leverer til den globale mine-industri, som for FLS er blevet en af de vigtigste kundegrupper – og altså vigtigere end ce­ment-industrien. Men tendensen er meget bredere: Efter finanskrisen forsøger internationale industrivirksomheder at overgå hinanden med ambitiøse spareplaner. Hvis man skal dømme efter udmeldingerne fra producenter i adskil­lige brancher, så ses besparelser nu ofte som et langt vigti­gere middel til at opnå indtjeningsfremgang og overlegen konkurrenceevne end innovation eller salgsvækst.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 36.

Tilmeld dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsmail her