Rivaler flokkes om Mærsks gyldne Qatar-felt

Op til ni olieelskaber forsøger at fravriste det olierige Al Shaheen-felt fra A.P. Møller-Mærsk. ExxonMobile, Shell og Total er angiveligt blandt konkurrenterne, skriver branchemediet Upstream.

Foto: FRANCK FIFE. Arkivfoto
Læs mere
Fold sammen

Op til ni andre olieselskaber er i forhandlingerne med det statsejede Qatar Petroleum om at overtage A.P. Møller-Mærsks Al Shaheen-felt i Qatar, skriver branchemediet Upstream.

Feltet har i mange år været det helt centrale oliefelt i Maersk Oil og produceret mere olie og større overskud end hele det danske selskabs operationer i Nordsøen.

Maersk Oil fik licensen  på Al Shaheen i 1992, og det viste sig siden at være en gyldne forretning, for der var enorme mængder olie i feltet, der begyndte at producer fra 1994. Men i maj valgte Qatar Petroleum at åbne for at andre kunne byde på Al Shaheen, hvor den nuværende licens mellem Qatar og Mærsk udløber i 2017.

»Vi er i tekniske diskussionener med Qatar Petroleum. Jeg forstår, at mellem syv og ni selskaber gør det samme,« siger en topchef for et større europæiske olieselskab til Upstream, uden at navnet på den pågældene fremgår af artiklen.

En anden kilde siger til branchemediet, at store globale olieselskaber som ExxonMobil, Shell og Total vil byde på Al Shahhen, der står for 45 pct. af Qatar samlede olieproduktion.

Maersk Oil har i årevis arbejdet intens på at få en ny aftale. Både topchef for A.P. Møller-Mærsk Nils Smedegaard og familieoverhovedet Ane Uggla har været i den lille gulfstat og har mødt landets emir.

Siden har Jakob Thomasen, adm . direktør for Maersk Oil, flere gange sagt, at den danske selskab fortsat er med i kampen og har et stærkt bud.

I maj besluttede Qatar Petroleum adm. direktør Saad al-Kaabi at udbyde licensen for at få flere indtægter til Qater. Det kan hænge sammen med, at landets øvrige olieproduktion er faldet de senere år. Samlet producerede Qatar på toppen i 2008 860.000 tønder dagligt, mens produktionen i fjor landede på 660.000 tønder.