Risø viser vej til bygge-milliarder

Flere europæiske forskningsprojekter udløser astronomiske anlægsbudgetter, og Risø vil hjælpe mindre firmaer med at få en bid af kagen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rundt om i Europa er adskillige kæmpestore forskningsprojekter på tegnebrættet eller ligefrem ved at blive opført - og der er masser af opgaver for danske virksomheder, også de små og mellemstore firmaer i eksempelvis byggebranchen.

Sådan lyder budskabet fra forskningscentret Risø DTU, som på tre seminarer uddyber ordremulighederne for danske firmaer.

- Det er for virksomheder i alle størrelser. Fordi man er lille, behøver man ikke være bange for ikke at komme ind, men det kan eventuelt kræve, at man går med i konsortier eller bliver underleverandør, siger Juliette Forneris til ErhvervsBladet.

Hun leder et særligt Big Science-sekretariat, der virker som bindeled mellem danske virksomheder og de enorme forskningsprojekter. Big Science er et samarbejde mellem Risø DTU, Teknologisk Institut og Force Technology.

De relevante kompetencer omfatter ifølge Risø blandt andet betonarbejde, strømforsyninger, it, materialebearbejdning, sensorer, hydraulik, coating, magnetteknologi og strålingsresistente materialer samt byggeri og byggerådgivning.

Læs også på evb.dk:

300 job kan være tabt på Risø

Byggekoncern ud med stærkt resultat

Gigant-mikroskop i Skåne


Især ét af projekterne ligger nærmest i baghaven, for Lund på gammel dansk jord i Skåne bliver hjemstedet for European Spallation Source-projektet (ESS) med et 700 meter langt mikroskop til at forske i materialer og organismer på molekyleniveau. Budgettet er på godt 11 milliarder kroner, og den danske regering samarbejdede med Sverige om at trække ESS til Øresundsregionen.

ITER-projektet i Sydfrankrig er tifold større. Her er der budgetteret med byggeri og forskningsudstyr for over 100 milliarder kroner i et kæmpe forsøgsanlæg til fusionsenergi.

Møder over hele landet

Risø og Big Science-sekretariatet indbyder virksomheder til møder tre steder i landet. Tirsdag 8. marts sker det på Teknologisk Institut i Taastrup og i næste uge på Novi-forskerparken i Aalborg og hos Teknologisk Institut i Aarhus.

Læs mere på www.bigscience.dk