Riskær og ekspartnere i slagsmål om skydespil: »Han prøver at kaste grus i maskineriet«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Klaus Riskær Pedersen er bekymret for, at to tidligere partnere løber med rettighederne til deres fælles software. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Godmorgen,

I dagens nyhedsoverblik skal vi se nærmere på det lukrative marked for firmapensionsordninger, som bankerne velvilligt kaster sig over. Vi skal også hurtigt runde den danske konkurrenceevne.

Men først skal vi til en speget affære mellem den tidligere bedrageridømte erhvervsmand Klaus Riskær og to ekspartnere.

1
Riskær i slagsmål med tidligere partnere

Der er alt andet end fred og god kemi mellem Klaus Riskær og de tidligere forretningspartnere Morten Røngaard og Torben Majgaard, skriver Børsen.

Tilbage i efteråret 2013 gik de tre erhvervsmænd i gang med at udvikle spilkonceptet Ronrik i regi af selskabet Geo Reality Games Ltd., som de to ejede ligeligt med Riskærs sønners selskab Reboot ApS. Projektet skulle være banebrydende på den måde, at det skulle føre til verdens første skydespil baseret på fænomenet augmented reality, hvor man kombinerer den virkelige verden og computergenereret data.

Arbejdet blev dog aldrig den succes, flere af parterne have håbet på, og gamingselskabet blev således opløst sidste år. Efterfølgende stiftede Morten Røngaard et nyt selskab til udvikling af spilkonceptet, der nu hedder Reality Clash, og det er Klaus Riskær stærkt fortørnet over. Riskær frygter, at forretningspartnerne løber med rettighederne til deres fælles software.

»Både Morten Røngaard og Torben Majgaard er jo partnere i et projekt med mig, der bygger på identisk idé, forretningsplan og grafiske udtryk, så det er klart, at jeg har forespurgt til de nærmere tanker bag deres nye samarbejdsmodel,« skriver Riskær i en mail til Børsen.

Morten Røngaard giver dog ikke meget for Klaus Riskærs indvending.

»Han prøver at kaste grus i maskineriet og er sur, fordi der er en masse interesse for vores ICO (forkortelse for Initial Coin Offering, red.), og så lugter han penge,« siger Morten Røngaard. Klaus Riskær afviser påstandene.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Vi halter efter på konkurrenceevnen

Den danske konkurrenceevne halter efter de fleste af de lande, som vi normalt sammenligner os med. Sådan lyder den nedslående konklusion i World Economic Forums undersøgelse af den globale konkurrenceevne.

For tredje år i træk indtager Danmark tolvtepladsen i målingen, og det er ikke godt nok, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen til Berlingske.

Danmark roses bl.a. for at have et fleksibelt og omstillingsparat arbejdsmarked, men evnen til at tiltrække udenlandske investeringer samt mangel på ingeniører og videnskabsfolk trækker ned.

Se hele målingen her (kræver abonnement).

Business anbefaler

3
Nu giver bankernes milliardsats på pension overskud

Bankerne skruer nu op for konkurrencen markedet for firmapensionsordninger. Det skriver Finans.

Konkret har bankerne bag Letpension lavet en aftale med PFA om at sælge pensionsselskabets pensionsordninger til bankernes erhvervskunder. Dermed kan tusindvis af små og mellemstore virksomheder se frem til en øget konkurrence om deres pensionsordninger.

John Fisker, der er formand for Letpension og adm. direktør i Ringkjøbing Landbobank, forventer, at bankerne når op på 3 mia. kr. i præmiebetalinger i år.

4
Nikes overskud dykker næsten en fjerdedel

Verdens største skoproducent, Nike, havde et overskud i første regnskabskvartal på 950 mio. dollar. Dermed falder overskuddet i Nike med 23,9 pct.

Væksten i Nike er den dårligste i syv år, hvilket fik selskabets aktiekurs til at falde med fire pct., efter at markedet lukkede tirsdag, skriver Ritzau. Det er især konkurrenterne Adidas og Puma, der trykker skoen.

Derudover skal det faldende overskud ses, i lyset af at Nike har nedbragt en række omkostninger, der koster penge i første kvartal. Selskabet oplyste i juni, at det ville afskedige to pct. af de ansatte.

Det skal investorerne holde øje med

Nordnets investeringsøkonom Per Hansen har hjulpet Berlingske med at udpege, hvilke ting investorerne bør have for øje onsdag:

  • Pandora har angiveligt fået endnu en kortsigtet modstander at kæmpe med. Det er ikke kun det amerikanske detailmarked generelt, men måske også en fejlslagen efterårskampagne i september, der lægger pres på omsætning og indtjening; i hvert fald ifølge et analysehus. Efter tirsdagens aktienedtur på 5 pct. er det interessant at se, om det har fået shortsælgerne til at øge deres sats på en fortsat nedtur.
  • Talen fra den amerikanske centralbankchef Janet Yellen har hverken rykket på aktier, obligationer eller valuta, men hun forbliver stærk i troen på at en lav inflation er midlertidig. Noget kan tyde på, at dollaren har ramt bunden i denne omgang, og det er positivt for danske og globale aktieinvestorer.
  • Det kniber stadig for Donald Trump med at få den amerikanske vækst op i gear. Nu er turen kommet til en skattereform, som angiveligt skal løfte væksten med 1 procentpoint op i 3-4 pct. årlige omgangsniveau. Hvis det sker, vil det selvsagt være positivt for ikke kun den amerikanske men også den globale økonomi og givetvis trække dollaren med op.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger blandet onsdag, hvor investorerne afventer konturerne af en amerikansk skattereform.

  • Nikkei 225: -0,4 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: +0,4 pct.
  • Sydneys ASX 200: -0,2 pct.
  • Singapores STI: +0,7 pct.