Risiko for historisk minus i Grundfos

Grundfos-chef: Det mest foruroligende er, at udviklingen i krisen er uforudsigelig. Pumpekoncernen risikerer i år sit første underskud nogensinde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pumpekoncernen Grundfos med hovedsæde i Bjerringbro og med 17.900 ansatte over hele verden har aldrig haft underskud. Alligevel kan koncernchef Carsten Bjerg ikke garantere, at det ikke vil ske i 2009 samtidig med, at der kan komme flere fyringer. På langt sigt er Grundfos dog økonomisk bundsolid med en soliditetsgrad på hele 55.

- Den økonomiske krise truer på ingen måde vores eksistens. Men festen er forbi, sagde Carsten Berg, da han onsdag præsenterede det ringeste regnskab i de seneste mange år. Resultatet før skat blev kun på 959 millioner kroner eller fem procent af omsætningen. Overskuddet er 400 millioner kroner mindre end i 2007.

Koncernen har haft og har fortsat en ambition om vækst i salget på 10 procent om året. Men det mål nås ikke i 2009. Her forventes omsætnings- og indtjeningsniveauet lavere end i 2008, erkendte koncernchefen.

- Verden er i en alvorlig recession, hvor koncernen måske ikke har set det værste endnu. Det, der er sket, kunne vi ikke forudse for et halvt år siden. Jeg kan desværre ikke sige, at der ingen risiko er for underskud for første gang i Grundfos' historie. Det mest foruroligende er, at udviklingen er uforudsigelig, sagde Carsten Bjerg.

Nogle af selskabets markeder har haft tilbagegang i salget på 30 procent i årets første tre måneder, mens andre har fremgang på 10 procent. Koncernchefen understregede, at Grundfos skal kunne kan tåle en nedgang i salget på 10 procent i år, men han kan ikke garantere, at det vil ske uden fyringer. Der er allerede afskediget et par hundrede i Danmark, hvor 1000 af cirka 5000 medarbejdere er sendt på arbejdsfordeling. En fabrik med 2000 ansatte i Ungarn er gået ned på firedages uge.

På trods af en større omsætning på to milliarder kroner til 19 milliarder kroner kom Grundfos ud af 2008 med et resultat, der var noget lavere end året før.

- Det er vi ikke tilfredse med, men det kunne være gået meget værre. For vi var opmærksom på afmatningen i tide. Derfor fokuserer vi nu på stram styring af omkostningerne. Ambitionen er fortsat en vækstrate i salget på 10 procent per år, men der vil i hvert fald i 2009 blive en pause, sagde Carsten Bjerg.

Trods den dystre udvikling de seneste fire-fem måneder glæder koncernchefen sig over betydelig vækst i salget på flere store markeder, Rusland (25 procent), Kina (22 procent), Indien (16 procent) og Tyskland (16 procent).Og uanset krisen mener Grundfos-ledelsen, at pumpekoncernen kan blive en betydelig spiller i de globale udfordringer på klimaområdet.

- Verdens befolkning vokser, urbaniseringen tager til, og brugen af naturens ressourcer stiger. Vi er stærkt optaget af klimaudfordringen. Vi risikerer at efterlade en grøn gæld til vores børn og børnebørn, der betaler prisen for vores uløste klimaproblemer. Politikerne har særlige kort på hånden, når der skal skydes penge i udviklingen på baggrund af et klimasigte. Derfor vil vi i fremtiden forsøge at påvirke beslutningstagerne på alle niveauer højere end hidtil, sagde Carsten Bjerg.

Ud over dårlige tider kæmper koncernen også med sagen om bestikkelsespenge til Iraks tidligere diktator Saddam Husseins styre under FN's olie for mad-program. Bagmandspolitiet vil konfiskere fortjeneste fra de berørte virksomheder, som kan vælge, om de betaler frivilligt, eller konfiskationen skal gennem en retssag. Koncernchef Carsten Bjerg bekræfter, at kravet mod Grundfos er "et tocifret millionbeløb".

- Men der er ikke tale om beløb over 20 millioner, slår han fast.

Bjerg vil ikke ind på, om Grundfos vil betale frivilligt.

/ritzau/

Relationer

/ritzau/