Risikerer bøde på op til 87 mia. kr. for olieudslip

Den britiske olieproducent BP risikerer at skulle betale op til 13,7 mia. dollar svarende til ca. 87 mia. kr. i bøde for selskabets olieudslip i den mexicanske golf i 2010, den såkaldte Deepwater Horizon-ulykke. Det står klart efter en kendelse i USA torsdag.

Dommeren udtalte i forbindelse med kendelsen, at der ikke kunne herske nogen tvivl om, at BP havde løjet om, hvor meget olie der var lækket i olieudslippet. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI ILNITSKY

En dommer ved distriktsretten i den amerikanske by New Orleans slog torsdag fast, at BP i oliefeltet Macondo havde udledt 3,19 mio. tønder olie i Den Mexicanske Golf, med katastrofale følger for det lokale dyre- og planteliv. Det var grundlag for bødens størrelse på knap 14 mia. dollar.

Det skriver Financial Times.

Retten slog endvidere fast, at BP forsømt sikkerheden groft og bevidst foretaget flere forseelser i forbindelse med Deepwater Horizon-ulykken.

Dommeren udtalte i forbindelse med kendelsen, at der ikke kunne herske nogen tvivl om, at BP havde løjet om, hvor meget olie der var lækket i olieudslippet. BP berettede, mens olieudslippet stod på til myndighederne, at der slap omkring 5000 tønder olie ud fra lækken om dagen. Interne dokumenter har dog senere vist, at BP var klar over, at tallet var langt højere.

Til trods for det store beløb er den maksimale bødestraf som BP kan risikere at få 4 mia. dollar mindre, end det beløb som den amerikanske regering tidligere har forsøgt at få ud af BP. Beløbet er samtidig 4 gange mere end olieselskabet har sat til side til at dække sagen.

BP har allerede betalt 4 mia. dollar i forlig med det amerikanske justitsministerium om dele af sagen.