Riis: Jeg undervurderede trangen til CEO-rolle

Det er trangen til at sidde med det ultimative ansvar, der har fået Novos topchef i USA, Jakob Riis, til at aflevere sin opsigelse i går. Hvad fremtiden bringer, vil blive annonceret inden alt for længe, men der er tale om et topjob.

Jakob Riis. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Op til beslutningen om at opsige sin stilling som koncerndirektør måtte Jakob Riis i september 2016 se sin drøm om at stå i spidsen for Novo Nordisk briste, da valget som Lars Rebien Sørensens efterfølger i stedet faldt på Lars Fruergaard Jørgensen.

I stedet blev Jakob Riis udnævnt til rollen som topchef for Novo Nordisk i Nordamerika, der i store træk udgør halvdelen af Novos forretning.

»Har jeg undervurderet noget, så er det nok trangen til at stå i spidsen for en virksomhed. Uanset hvor spændende arbejdet i USA har været, så har jeg nok undervurderet trangen til at stå med det ultimative ansvar,« siger Jakob Riis til Ritzau Finans.

At han i første omgang sagde ja til at fortsætte i Novo, havde han allerede gjort sig klart i forbindelse med processen inden udnævnelsen af Lars Fruergaard Jørgensen som Novos næste topchef.

»Det er en historie, der starter med de sidste års forberedelse fra min side i forhold til muligvis at overtage CEO-posten i Novo Nordisk. Da jeg gjorde mine forberedelser gjorde jeg det også klart for mig selv, at jeg ville tage en tørn mere for Novo Nordisk, hvis det ikke blev mig.«

»Da valget så faldt på Lars Fruergaard, var det klart, at den store opgave handlede om USA, og det arbejde gik jeg også ind i i forventning om at kunne udfylde rollen i en længere periode,« siger Jakob Riis.

Han vil forblive i Novo i en overgangsperiode for at sikre en smidig overgang til den nye chef for det nordamerikanske marked, Doug Lange.

Hvad fremtiden derefter bringer, vil blive annonceret om kort tid.

»Jeg har set efter virksomheder, der har kig på global vækst og har et sundhedsperspektiv samt et stærkt værdigrundlag. Jeg er gået efter, at der skulle være en bestyrelse, der ville bakke op om en ambitiøs vækstplan. Jeg er så blevet enig med en virksomhed, og det vil blive annonceret inden for ganske kort tid.«

»Men jeg har valgt ikke at gå ind i den farmaceutiske industri. Jeg har været utroligt stolt af mine 20 år i Novo, som jeg mener er en unik virksomhed, og jeg har ikke ønsket at gå videre i noget, hvor jeg hele tiden skulle sammenligne med Novo.«