Rigtigt få køber hurtig internetforbindelse

Kun fem procent vil betale, hvad det koster, at få absolut topfart på internetforbindelsen, og 14.000 husstande og virksomheder kan stadig kun få de allerlaveste hastigheder.

Flere og flere kan få høje internethastigheder, men priserne og manglende behov skræmmer folk fra at slå til. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om tre af fire danske husstande har mulighed for at købe en internetforbindelse i absolut topklasse med en hastighed på hele 50 megabit i sekundet, har fem procent betalt, hvad det koster.

Navnlig Syd- og Midtjylland kan købe sig til topfart, mens beboere på Djursland, Fyn og Bornholm skal se meget langt efter en hurtig forbindelse, viser en dugfrisk kortlægning fra Erhvervs- og Vækstministeriet af danskernes bredbåndsmuligheder.

Minister: Vi er godt på vej

38 procent af de danske husstande og virksomheder kan faktisk købe helt op til 100 megabit i sekundet, hvilket er 50 procent flere end for et år siden. Både den gamle og den nye regerings mål er, at alle danskere - uanset hvor de bor - i 2020 skal have adgang til mindst 100 megabit i sekundet. Disse høje hastigheder er især afgørende, hvis man overfører store mængder af data, f.eks. mellem sygehuse eller videokonferencer i høj kvalitet, telemedicin med videoforbindelse mellem patienten hjemme og lægen på hospitalet og brug af netbaseret software og nettjenester, i fagjargonen kaldet »cloud computing«.

»Det er et godt fundament for, at vi kan skabe øget digital vækst, og vi skal fortsætte med at blive bedre til at udnytte de digitale muligheder,« fastslår erhvervs- og vækstminister Ole Sohn.

Fibernet, som især elselskaberne arbejder flittigt på at udbrede, er født til de høje hastigheder, men også kabel-TV-nettene kan presses op i fart efter en opgradering.

14.000 stadig hægtet af

Samtidig er der dog stadig 0,5 procent af alle husstande og virksomheder, som bor steder, hvor de end ikke kan få en internetforbindelse på mindst to megabit i sekundet. Det svarer til 14.000 husstande og virksomheder på især Lolland, øst for Randers og vest for Vejle.

Mest udbredt er muligheden for at få en internetforbindelse via det landsdækkende fastnet. Her kan 91 procent af alle få mindst to megabit i sekundet. 63 procent kan få internetadgang via kabel- og TV-net, især i de større byer, mens 36 procent kan få fibernet, hvor navnlig elselskaberne tager konkurrencen op med TDC om telefoni, TV og Internet. 99 procent af Danmark er dækket med mobilt bredbånd via 3G-mobilnettene.

Bredbåndsstatistikken er gjort op med udgangen af juni.