Rigsrevisionen på vej med kritik af Bagmandspolitiets hvidvaskindsats

Bagmandspolitiet kan fredag se frem til kritik for sin håndtering af bankernes underretninger om mulig hvidvask.

Rigsrevisionen, som ledes af rigsrevisor Lone Strøm, offentliggør fredag en rapport om Bagmandspolitiets indsats mod hvidvask. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Rigsrevisionen løfter snart sløret for en kritisk rapport om Bagmandspolitiets indsats mod hvidvask.

Omdrejningspunktet i rapporten er en kritik af den måde, som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – populært kaldet Bagmandspolitiet – håndterer de tusindvis af underretninger om mistænkelige transaktioner, som kommer fra bl.a. bankerne.

Det kunne Børsen i første omgang afsløre, og flere kilder bekræfter over for Berlingske, at rapporten er lige på trapperne. Ifølge Berlingskes oplysninger vil rapporten om statens indsats mod hvidvask og finansiering af terrorisme blive fremlagt fredag og indeholde »skarp kritik« af SØIK.

I 2018 blev der indberettet i alt 35.768 underretninger til Hvidvasksekretariatet hos SØIK. Det var en stigning på 44 pct. i forhold til året før.

Tallet steg igen i 2019, hvor Hvidvasksekretariatet modtog 53.454.

En analyse fra SØIK har tidligere vist, at Bagmandspolitiet i 2016 førte 24 sager, hvor de danske banker var blevet udnyttet til hvidvask, frem til dom. I det samme år modtog Bagmandspolitiet 13.377 underretninger om mistænkelige transaktioner.

Hvidvasksekretariatet under SØIK har gennem de senere år fået tilført flere ressourcer. Og med finanslovsaftalen for 2019 fik enheden tilført ca. ti fuldtidsstillinger. Det forventes, at der fremadrettet vil være 30 fuldtidsstillinger i Hvidvasksekretariatet.

SØIK oplyser, at myndigheden ingen kommentarer har, før rapporten er blevet lagt frem for offentligheden.