Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den skarpe kritik af en række offentlige IT-kontrakter, som aldrig har været i udbud, og andre, der har gjort myndighederne alt for afhængige af bestemte leverandører, får nu konsekvenser.
Rigsrevisionens kortlægning af de kritisable forhold betyder, at Skatteministeriet og Justitsministeriet inden nytår regner med at have fået de første kritikpunkter hos Skat, Rigspolitiet og Domstolsstyrelsen ryddet af vejen ved at have lagt IT-systemer ud i udbud, så andre - og måske billigere - leverandører kan komme til. Samtidig lover Finansministeriet at sørge for, at der strammes op, så udliciteringer af IT-drift og -vedligeholdelse både sikrer langsigtede og billigere løsninger.
Kontrakter for årligt 300 mio. kr. aldrig i udbud
Staten brugte sammenlagt i 2014 omkring 4,6 milliarder kroner på IT-drift og -vedligeholdelse, mens der i 2011 blev brugt omkring 1,5 milliarder statskroner til udlicitering af IT.
Det fremgår af Rigsrevisionens notat til Folketingets statsrevisorer om »statens udbud af IT-drift og -vedligeholdelse«. Rigsrevisor Lone Strøm vil »fortsat følge udviklingen« og holde statsrevisorerne - folketingsmedlemmer udpeget af Folketinget - orienteret om, at der faktisk sker noget for at ændre på de kritiserede forhold.
Rigsrevisionen kortlagde i december, at otte større kontrakter om IT-drift og vedligeholdelse i staten - hos Skat, Rigspolitiet og Domstolsstyrelsen - aldrig havde været udbudt. Kontrakterne fortsatte bare med den samme, oprindelige leverandør, så eventuelt billigere tilbud aldrig kom på bordet. Kontrakterne for tilsammen 296 millioner kroner pr. år i 2015-penge udgør 19 procent af hele statens budget til IT-drift og -vedligeholdelse. Fem af de otte kontrakter har varet ved i mere end 25 år, mens de tre sidste er indgået efter 2000. Samtidig var der i 24 af 72 gennemgåede kontrakter risiko for afhængighed af en bestemt leverandør, fordi kontrakterne var blevet indgået efter kun begrænset konkurrence.
Ny statslig IT-strategi skal være klar til sommer
Det medførte skarp kritik fra statsrevisorerne, og derfor har de ansvarlige ministerier nu skullet lægge hånden på kogepladen og levere en plan for, hvordan det kan ændres.
Rigspolitiet vil inden nytår have gennemført udbud af alle de systemer, som i dag ligger hos den amerikanske IT-gigant CSC, og alle de øvrige kontrakter om IT-drift og -vedligeholdelse vil sideløbende blive udbudt. Domstolsstyrelsen vil inden nytår have holdt udbud om håndteringen af domstolenes IT-programmer.
Sophie Løhde (V), der er minister for offentlig innovation, vil inden sommerferien fremlægge en ny, statslig IT-strategi, som både skal rette op på skævhederne, som Rigsrevisionen har kortlagt, og forholde sig til håndteringen af 428 kritiske, statslige IT-systemer, hvoraf 157 mangler at blive opdateret, enten fordi softwaren er forældet, eller fordi der mangler dokumentation for systemerne.
Læs mere: Hent Rigsrevisionens »Beretning om statens udbud af IT-drift og -vedligeholdelse« (i PDF-format)