Rigsrevision: Justitsministeriet bærer skyld for tinglysningsrisiko

De politisk bestemte rammebetingelser bærer stor del af skylden for, at den digitale tinglysning vurderes som et "højrisikoprojekt". Helt konkret er det Justitsministeriet, der kritiseres hårdt i Rigsrevisionens rapport, der offentliggøres senere i dag.

Justitsminister Lars Barfoed (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsministeriet, som er den øverst ansvarlige for den stærkt forsinkede digitale tinglysning, får stærk kritik med på vejen af Rigsrevisionen. Det fremgår af den længe ventede rapport, som offentliggøres senere i dag, men som Berlingske Business er i besiddelse af.

Det er de tre politisk bestemte rammebetingelser, der står for skud, og de er som følger. 1: Den fulde personalebesparelse skulle høstes allerede, da den digitale tinglysning blev sat i drift. 2: Den digitale tinglysning blev implementeret som et "big bang"-projekt, hvilket betød, at det blev sat i gang over hele landet på én gang - og uden pilotdrift. 3: Tinglysningsrettens geografiske placering i Hobro, som var fastsat ved lov.

Læs mere: S kræver store næser i sag om tinglysning

Og det er særligt den første, der falder Rigsrevisionen for brystet.

"Principielt er det Rigsrevisionens opfattelse, at en effektiviseringsgevinst som følge af implementeringen af et nyt it-system bør høstes, i takt med at fejl og mangler i systemet bliver håndteret, at medarbejderne opnår rutine, og at systemet bliver godt forankret i hele organisationen. Rigsrevisionen finder, at Justitsministeriet høstede effektiviseringsgevinster i forbindelse med it-projekter," står der i rapporten.

Selvom Justitsministeriet tilsyneladende er enig med Rigsrevisionen i, at man skal høste, når gevinsterne er modne til det, så mener ministeriet ikke, at gevinsterne kunne være høstet anderledes.

Læs mere: Hård kritik af digital tinglysning

"Justitsministeriet deler ikke Rigsrevisionens opfattelse i den konkrete sag og finder ikke, at effektiviseringsgevinsten blev høstet for tidligt," står der i rapporten.

Her understreges det, at en trinvis gevinsthøst ikke ville være mulig, fordi medarbejderne var placeret rundt om i byretterne og derfor ikke kunne bruges i Tinglysningsretten i Hobro.
En undskyldning, som Rigsrevisionen dog ikke umiddelbart køber.

Se mere: Web-TV: Boligadvokater klar til kamp for tinglysningserstatning

"Rigsrevisionen finder, at Justitsministeriet i samarbejde med Domstolsstyrelsen kunne have sikret yderligere resurser til Tinglysningsretten i Hobro ved at have indgået aftaler om at fastholde nogle af de 200 årsværk i en overgangsperiode," skriver Rigsrevisionen i rapporten om den digitale tinglysning.