Rigmandsfamilie splittet i bittert retsopgør

Vola-brødrene Carsten og Poul Verner Overgaard sikrede sig aktier i virksomheden til langt under markedskursen. Familiefonden gik dermed glip 109 millioner, og brødrenes søster har nu meldt dem til myndighederne.

Foto: niels ahlmann olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var den rene spotpris, da brødrene Carsten og Poul Verner Overgaard i 2000 købte aktier i armaturkoncernen Vola fra familiefonden. De to brødre betalte 3125 kr per aktie, men eksperter vurderer over for Børnsen, at aktierne var mindst det dobbelte værd. Brødrenes ene søster Lisbet Overgaard Fayed og hendes datter har nu meldt dem til Civilstyrelsen, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og politiet, der undersøger, om der er grundlag for at rejse en erstatningssag.



Carsten og Poul Verner Overgaard udgør sammen med jurist Karsten Thuen bestyrelsen i Verner Overgaards Familiedone, der ejede store dele af amaturkoncernen Vola. De to brødre var samtidig storaktionærer i Vola, da de som bestyrelse valgte at sælge resten af fondens aktier til sig selv. Prisen var udregnet af Deloitte, men var ifølge flere andre eksperter langt under markedsværdien.

Normalt bliver aktier i tilsvarende selskaber værdisat til mellem 6 og 6,5 gange indtjeningen, men Vola-aktien blev i dette tilfælde solgt for blot to gange indtjeningen. De to brødre betalte 91 mio. kroner for aktierne, som Advizer, der rådgiver om køb og salg af virksomheder, vurderer konservativt til at være 200 mio. kroner værd, svarende til fem gange indtjeningen.

- Der kan ikke være meget tvivl om, at man i en struktureret salgsproces af Vola i 2000 kunne have fået en pris, der var markant højere end den pris, man konkret sælger til, siger Søren Nørgbjerg fra Advizer til Børsen.

Carsten Overgaard afviser beskyldningen om favorable priser til sig selv, og henviser til Deloittes fastsættelse af aktieværdien:

- Det må du spørge dem, der har værdifastsat det, om- Det har vi ikke været med til på nogen måder, og det står også højt og tydeligt i redegørelsen, at det skulle fastsættes til så reelle priser som muligt, siger han til Børsen.



Civilstyrelsen er nu i gang med at undersøge aktiehandlen. Hvis styrelsen konkluderer, at aktierne blev solgt for billigt, vil der kunne rejses et erstatningskrav overfor bestyrelsen. Professor Søren Friis Hansen fra Juridisk Institut på Syddansk Universitet slår overfor Børsen fast, at bestyrelsesmedlemmer i fonde ikke må deltage i beslutninger om handler med sig selv.

Kravet om en eventuel erstatning er seneste kapitel i en lang sag om tvivlsomme metoder i familiens fond. I efteråret måtte de to brødre betale 2,8 mio. kroner tilbage til fonden, efter de havde modtaget uddelinger i strid med reglerne.