Rigmand kaster millioner efter solceller

Europæisk solenergi skal give mangemillionæren Per Blinkenberg-Thrane et sikkert afkast, der kan styre ham forbi økonomisk turbulens.

Per Blinkenberg-Thrane har valgt at investere dele af sin formue på solceller. Han er ikke bekymret over de beskatninger på solenergi, som nogle lande rundt om i Europa måske kommer med.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Der skal investeres i utraditionelle produkter.

Det er baggrunden for, at mangemillionæren og civilingeniøren Per Blinkenberg-Thrane har valgt at satse dele af sin formue på europæisk solenergi. Han har valgt at lægge et millionbeløb i europæiske solparker.

»Jeg ledte efter en investering, hvor jeg følte, at det kunne give et rimeligt afkast, uanset om der var finanskrise eller ej,« siger han til Børsen.

Per Blinkenberg Thrane har valgt den lidt alternative investering, der ligger temmelig langt væk fra det, han før har beskæftiget sig med. Han har skabt hele sin formue fra satellitkommunikationsvirksomheden Thrane og Thrane, som han havde sammen med sin bror.

I 2001 blev virksomheden børsnoteret, og det gav Per Blinkenberg-Thrane fornøjelsen af at inkassere et trecifret millionbeløb. Samme år trak han sig fra ledelsen.

Årene efter har han investeret i aktier i store selskaber som Novo Nordisk. Solceller er lidt en afstikker på investeringslisten, men ikke desto mindre har han ikke været i tvivl om, at der skulle kastes nogle millioner efter investeringsvirksomheden Nordic Solar Energy, der køber solparker i EU-lande for efterfølgende at tjene investeringen hjem ved at sælge strøm.

»Her får jeg en investering, hvor risikoen er begrænset, det samlede udbyttet er acceptabelt, og det er helt ude af synkronisering med samfundsøkonomien og investeringssituationen i øvrigt,« siger han til Børsen.

Indtil videre er afkastet oppe på cirka otte pct. årligt i en kombination af afkast og udbytte. Han håber på, at det kommer op på ti pct.

Men det er ikke nødvendigvis det mest sikre område, som Per Blinkenberg-Thrane har lagt sine penge i. Solcelleparkernes økonomi afhænger af, hvordan staterne vil beskatte og støtte solenergien. Og det har der været lidt uvejr omkring det seneste stykke tid. Eksempelvis indførte den spanske regering i begyndelsen af 2013 en skat på energi på syv pct. Det mærkede Nordic Solar Energy, da aktiekursen efterfølgende dykkede med 3,6 pct.