Rigmand får robot-komet til at droppe børsen

Anonym velhaver skyder millioner i den tre år gamle robotvirksomhed Blue Ocean Robotics, der dermed dropper alle planer om at gå på den svenske børs.

Pressefoto fra Blue Ocean Robotics. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den fynske robotvirksomhed Blue Ocean Robotics var langt fremme med planerne om at søge frisk kapital på den svenske børs, men da planerne blev luftet i medierne, fik en dansk rigmand øje på virksomheden. Den anonyme rigmand skyder ti millioner kroner i Blue Ocean Robotics, som dermed skrinlægger alle børsplaner.

Blue Ocean Robotics er en kun tre år gammel virksomhed, men allerede med over 100 ansatte og en trecifret millionomsætning. Virksomheden er skabt af de tre partnere, Claus Risager, Rune Larsen og Jan Erland Østergaard i 2013. I foråret tog de kontakt til Fundamental Fondsmæglerselskab for at få børsplanerne sat på skinner, men i stedet for en børspakke, blev der skabt mellem den anonyme rigmand og Blue Ocean Robotics. For de ti millioner kroner får han en ejerandel på 6,17 procent af aktierne og en repræsentant i bestyrelse.

Rigmandens ejerinteresse varetages af Fundamental Fondsmæglerelskab, som sætter formanden for Fundamental, Jacob Bro Eriksen, ind i Blue Oceans bestyrelse.

»Investoren ønsker ikke at få sit navn frem, fordi han ikke ønsker at blive kimet ned af håbefulde start up-virksomheder. Han er ikke en business angel, men investerer alene i Blue Ocean, fordi han synes, det er en interessant virksomhed,« siger Michael Voss, direktør for Fundamental Fondsmæglerselskab.

Verdenseliten

Blue Ocean Robotics blev for nylig udpeget af den amerikanske CIO Review som en af 20 mest lovende udbydere af robotløsninger i verden af amerikanske CIO Review.

Robotterne anvendes i uddannelse, sundhedssektoren og industriel produktion.

Blue Ocean Robotics er allerede repræsenteret i 11 lande og har endvidere mere end 25 salgspartnere verden over,

Virksomheden omsætter for ca. 60 mio. kroner om året, og den forventer en væsentlig forøgelse i de kommende år.

Blue Ocean Robotics udvikler og kommercialiserer nye generationer af robotter. Virksomheden etablerer tætte strategiske partnerskaber med nøgleaktører inden for en bred vifte af brancher.

Når løsninger er blevet designet, udviklet og kommercialiseret til en grad, hvor de kan stå på egne ben, trækkes løsninger ud i spin-out selskaber med selvstændig ledelse, men fortsat med en nær tilknytning til Blue Ocean Robotics.

Dette betyder, at Blue Ocean Robotics gruppen i dag består af 22 virksomheder og mindst otte nye er på vej i indeværende år.

Det er den ekspansion, som Blue Ocean skal have kapital til at forfølge.

Mere kapital

I slutningen af august gennemfører Blue Ocean den anden investeringsrunde sammen med en etableret gruppe af investorer. I anden investeringsrunde sælges og nytegnes anparter i Blue Ocean Robotics. Hvis alle anparterne sælges vil det betyde, at 28,3 procent af virksomheden ejes af eksterne investorer, mens der afsættes fem procent til et aktieprogram for medarbejderne.

De sidste 66,7 pct. ejes fortsat af de tre stiftere og partnere, Claus Risager, Rune K. Larsen og John Erland Østergaard, der forventer at videreføre selskabet uden afgørende ændringer i den daglige drift eller organisation:

»Kapitaltilførslen giver os også mulighed for at realisere planer, der hidtil har været uden for rækkevidde. Herunder blandt andet en konsolidering af vores globale vækst og et styrket engagement i vores egen udvikling af nye robotter samt opkøb af robotvirksomheder på det globale marked. Det vil betyde et gearskifte i selskabet, så vi vil komme til at gå fra en opstartsfase til en mere konsolideret og global positioneringsfase,« siger de tre stiftere.