Rigmænd gemmer i snit 30 pct. af deres skattepligtige formue

En gruppe danske og norske økonomer har på baggrund af Panama-skandalen fundet ud af, at den rigeste andel på 0,1 pct. af alle husholdninger, der ejer mere end 264,7 mio. kr., i gennemsnittet gemmer 30 pct. af deres skattepligtige formue.

Arkivfoto. En gruppe danske og norske økonomer har på baggrund af Panama-skandalen fundet ud af, at den rigeste andel på 0,1 pct. af alle husholdninger, der ejer mere end 264,7 mio. kr., i gennemsnittet gemmer 30 pct. af deres skattepligtige formue. Fold sammen
Læs mere
Foto: RODRIGO ARANGUA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver The Guardian.

Undersøgelsen er foretaget i samarbejde mellem Københavns Universitet og Norges Miljø- og Biovidenskabelige Universitet (NMBU), der har haft til formål at »rette globale statistikker for ulighed på en systematisk måde, så man nemmere kan fange de meget rige«, siger norske Annette Alstadsæter, der er ledende forsker på projektet, til The Guardian.

Rapporten konkluderede blandt andet, at de superrige gemmer ti gange så mange penge i udlandet for skat end resten af befolkningen, der i gennemsnittet sender omkring 2 pct. i skattely.

De skandinaviske lande har været omdrejningspunktet, da det blandt andet har været nemmere at komme i besiddelse af data. Forskerne understreger dog, at der er gode indikationer på, at et lignende mønster, som man har set i Skandinavien, også gør sig gældende i andre lande.

Værst så det ud i Norge, hvor omkring 40 pct. af de rigeste 0,1 pct. gemmer i omegnen af 50 pct. af deres formue under mere eksotiske himmelstrøg.

»Vores resultater belyser behovet for at gå længere end blot undersøgelser af skatteopgørelser, hvis man vil fange de velhavendes rigdom, der forlader landet,« siger forskeren til avisen.