Rige onkler sikrer køb af kriseramt sparekasse

Både Nykredit og AP Pension skyder store beløb i Sparekassen Sjælland, så købet af Sparekassen Faaborg kan blive en realitet.

Sparekassen Sjælland – her en filial på Amagerbrogade i København – har overtaget den fynske sparekasse i Faaborg. Foto: Niels Ahlmannn Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så godt som alle pengene til købet af Sparekassen Faaborg kommer fra de to rige aktører Nykredit og AP Pension.

De er nemlig gået med til at skyde henholdsvis 100 og 75 mio. kr. ind i Sparekassen Sjælland, så den stærkere Holbæk-sparekasse kan overtage Sparekassen Faaborg. De 175 mio. kr. svarer næsten til de 196 mio. kr., som aktionærerne får for den skrantende sparekasse.

Nykredit har i øjeblikket et ansvarligt lån til Sparekassen Faaborg på netop 100 mio. kr., men er i forbindelse med fusionen blevet spurgt, om de ville give et nyt lån til Sparekassen Sjælland i den nye konstruktion på samme beløb, mod at det eksisterende bliver indfriet. Og det vil Nykredit gerne.

»Det er jo ikke nogen hemmelighed, at Faaborg har haft sine udfordringer, og der ser vi det som en fornuftig rulning af vores lån over i den nye konstruktion. Det, synes vi, ser fornuftigt ud, og det vil vi gerne støtte,« siger Kim Duus, koncerndirektør i Nykredit.

Også AP Pension veksler så at sige et gammelt lån med et nyt. AP har via købet af FSP Pension overtaget et lån på 75 mio. kr. til Sparekassen Faaborg, der stammer fra FSP Pensions investering i de såkaldte Amalie-obligationer. Også det bliver nu indfriet, mens AP udsteder et nyt femårigt lån til Sparekassen Sjælland. Det sker endda til en højere rente, da de gamle lån blev givet før finanskrisen.

AP Pensions adm. direktør, Søren Dal Thomsen, glæder sig over en mere solid konstruktion med Sparekassen Sjælland for enden af bordet:

»Vi tror på, at det er en stærk konstellation, de har lavet. Så vi får en stærkere låntager, og vi får en bedre rente. Det kan man ikke være ked af,« lyder det fra AP Pensions direktør, som understreger, at han først og fremmest ser aftalen som en god investering.

Og netop fusionen, hvor aktionærerne får 50 pct. oven i Sparekassen Faaborgs aktiekurs inden offentliggørelsen, modtages positivt af bankekspert Johnny Madsen fra Dansk Formue- & Investeringspleje.

»Det er helt klart med til at give tillid tilbage til sektoren, selv om der nok skal mere end en fusion til, før bankaktierne for alvor begynder at stige igen,« siger Johnny Madsen og peger på, at transaktionen bliver gennemført, så aktionærerne i Sparekassen Faaborg kun får 40 pct. af egenkapitalens bogførte værdi.

Tiendestørste pengeinstitut

Med købet bliver Sparekassen Sjælland til landets tiendestørste pengeinstitut med 593 medarbejdere, 39 filialer og et forretningsomfang på 32 mia. kr.

Samtidig er der tale om en helt ny opkøbsmodel, hvor Sparekassen Faaborg indtil videre bliver bevaret som selvstændigt datterselskab, som sparekassedirektør Claus Sejling fortsætter i spidsen for.

»Vi tror rigtig meget på, at Fyn er et åbent land, for ingen lokalbanker på Fyn har musklerne. Derfor kan vi som to lokale pengeinstitutter gøre noget, som i sidste ende skaber merværdi for alle,« siger Lars Petersson, direktør for Sparekassen Sjælland, som ikke vil afvise at købe flere fynske banker på længere sigt.

Han er heller ikke bekymret for, om Sparekassen Faaborg har nedskrevet tilstrækkeligt på deres dårlige lån:

»Det er ret betryggende, at vi har været tingene minutiøst igennem, og det samme har Finanstilsynet. Læg deres nedskrivninger over de sidste tre år sammen, så kan du virkelig se, at der er taget ved,« siger Lars Pettersson.