Rige lande hamstrer influenzavaccine for milliarder

Der bliver indgået ordrer om at levere influenzavaccine for tocifrede milliardbeløb til de store, vestlige lande i disse dage. WHO er kritisk og frygter, at befolkningerne i de fattigste lande bliver taberne.

Foto: Colourbox
Det er de store beløb, der bliver jongleret med i disse dage, hvor en række lande med USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Australien i spidsen er i gang med at sikre sig vaccine mod H1N1-influenza til store dele af befolkningen.

Det sker trods kritik fra verdenssundhedsorganisationen WHO, som opfordrer de rige lande til at lade være med at hamstre influenzavaccine til mere eller mindre at dække hele befolkningen. Det er slet ikke nødvendigt, vurderer WHO.

Frankrig køber for 7,5 milliarder
Onsdag kunne den franske regering ifølge Reuters meddele, at den har bestilt 94 millioner doser H1N1-vaccine til en samlet værdi af op mod 7,5 milliarder kr.

Ordrerne gik til fransk-tyske Sanofi-Aventis, britiske Glaxo Smith Kline og schweiziske Novartis.

Frankrig er kun lettere ramt at epidemien. Foreløbig er der konstateret 481 tilfælde af H1N1-influenza, men regeringen har bestilt vaccine nok til at vaccinere næsten tre ud af fire franskmænd.

Samtidig har regeringen sikret sig option på yderligere 44 millioner doser.

Vaccine til 60 millioner briter
Storbritannien, der er hårdest ramt af H1N1-influenza uden for uden for Nordamerika med mere end 7.000 tilfælde og 17 døde, har også været på indkøb.

Myndighederne har sikret sig vaccine til i alt 60 millioner indbyggere hos britiske Glaxo Smith Kline og amerikanske Baxter, som begge har opnået forhåndsgodkendelse af vacciner hos den europæiske godkendelsesmyndighed EMEA.

Hvis den endelige godkendelse og vaccineproduktionen forløber som planlagt vil 30 millioner briter være vaccineret inden udgangen af året.

Norvatis får 3,6 milliarder ordre i USA
Også i USA bliver der brugt milliarder på at sikre amerikanerne en andel af den vaccine som medicinalkoncerner arbejder døgnet rundt på at udvikle.

Mandag underskrev den amerikanske regering således ifølge Wall Street Journal aftaler med fire medicinalkoncerner om leverance af ingredienser til H1N1-vaccine for et beløb svarende til 4,7 milliarder kr.

Schweiziske Novartis har fået den største kontrakt på 3,6 milliarder kr., mens franske-tyske Sanofi-Aventis skal levere vaccineingredienser for godt 300 millioner kr.

Ifølge USA’s sundhedsminister Katheleen Sebelius betyder aftalerne, at USA kan forvente at stå med 100 millioner doser vaccine, som vil kunne række til 50 millioner amerikanere, allerede midt i oktober.

Det er det tidspunkt, hvor den amerikanske godkendelsesmyndighed FDA forventes at give grønt lys for vaccinerne.

Holder den plan, bliver USA det land, som hurtigst får leveret mest influenzavaccine.

WHO kritiserer rige lande
Den australske regering har også været fremme med den store pengepung og sikret sig influenzavaccine nok til hele befolkningen.

Tyskland derimod nøjes med at købe vaccine til omkring en tredjedel af befolkningen.

Ifølge Süddeutsche Zeitung besluttede de tyske sundhedsmyndigheder tidligere på ugen at bestille i alt 50 millioner doser. Dermed vælger de tyske myndigheder at følge WHO’s anbefalinger.

Ifølge avisen har WHO kritiseret landene for at bestille vaccine til alle indbyggere, fordi det vil ende op med en ulige fordeling af vaccine mellem rige og fattige lande.

WHO mener, at det nok at vaccinere sundhedspersonale samt de mest udsatte befolkningsgrupper.

Danmark holder igen
Herhjemme har regeringen også valgt at følge WHO’s anbefalinger og holde igen med indkøbet af vaccine.

I juni besluttede Finansudvalget at bruge 230 millioner kr. på at købe 3,1 millioner doser vaccine. Det betyder at 1,5 millioner danskere vil kunne blive vaccineret.

Hvem, der skal levere vaccinen, og hvornår samtlige 3,1 millioner doser er leveret er ikke oplyst.

Lægemiddelstyrelsen venter, at man kan gå i gang med at vaccinere sundhedspersonale og særligt udsatte grupper af befolkningen i løbet af oktober.